Επιρρεπείς στον ιό HPV οι καπνιστές

ΥΓΕΙΑΕπιρρεπείς στον ιό HPV οι καπνιστές Δευτέρα, Οκτώβριος 20, 2014 - 15:34

Πιο επιρρεπείς στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι καπνιστές. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσιγάρο ανοίγει την πόρτα στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και του επιτρέπει να εγκατασταθεί στη στοματική κοιλότητα, απειλώντας τους καπνιστές ακόμη και με καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, οι καπνιστές κινδυνεύουν ιδιαίτερα από το ογκογόνο στέλεχος

16 του ιού HPV, το οποίο ευθύνεται για το 90% του συνόλου των καρκίνων που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Τα αποτελέσματα


«Αν και οι περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να αυτοθεραπεύονται από τη μόλυνση του ιού HPV, τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι το κάπνισμα καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της σχετικής λοίμωξης κι επομένως οι καπνιστές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τελικά καρκίνο του στοματοφάρυγγα» δήλωσε η Τσιπσιάμπερ Ντι Σούζα, συγγραφέας της σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση «Journal of American Medical Association».
Οπως τόνισε η Ντι Σούζα, «αυτή η μελέτη μάς βοηθάει να κατανοήσουμε έναν από τους λόγους για τους οποίους τα άτομα που δεν έχουν βαρύ σεξουαλικό ιστορικό ή αριθμούν μόνο έναν ερωτικό σύντροφο αναπτύσσουν τέτοιες μορφές καρκίνου. Για ορισμένα από αυτά τα άτομα, το κάπνισμα μπορεί να είναι η απάντηση». Την ίδια στιγμή, άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal», ήρθε να ενοχοποιήσει το αλκοόλ για την ευπάθεια των ανδρών στον ιό HPV.


Οπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε σχέση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες, κάτι που ίσχυε τόσο για τα ογκογόνα όσο και για τα μη ογκογόνα στελέχη του. Αν και καμία από τις δύο έρευνες δεν αποκάλυψε τον μηχανισμό δράσης του ιού, και οι δύο μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ, αντίστοιχα, έχουν ανοσοκατασταλτική δράση, η οποία αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα