«Βόμβες» από Κοντομηνά στην εξεταστική

13:35 5/8/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Βόμβες» από Κοντομηνά στην εξεταστικήΠαρασκευή, Αύγουστος 5, 2016 - 13:34

Τον Αντώνη Σαμαρά φωτογράφισε ως υπαίτιο για την εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη ο ισχυρός άνδρας του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί κυβερνήσεώς του «υπέστημεν πολλά πράγματα», με κορυφαίο ότι ήταν «στημένη» η εμπλοκή

του ονόματός του στη «λίστα Λαγκάρντ».

«Κατηγορούμαι για φοροδιαφυγή, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είμαι διεθνής παίκτης που δεν περιορίζομαι στην Ελλάδα. Μου έβαλαν εγγύηση 5.000.000 ευρώ επί κυβερνήσεως Σαμαρά, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά στον πλανήτη. Το τονίζω αυτό, γιατί υπέστημεν πολλά πράγματα» είπε ο κ. Κοντομηνάς και επισήμανε πως η εγγύηση-ρεκόρ που του επιβλήθηκε έγινε θέμα στους «New York Times».

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έκανε η φράση του «σαν επιχειρηματίας και σαν άτομο ξεκίνησα ξυπόλυτος εις την Ακαδημία Πλάτωνος, δίπλα…» με την οποία άρχισε τις απαντήσεις του. Επίσης δήλωσε πολύ χαρούμενος που εκλήθη να καταθέσει: «Η μόνη σχέση μου με το Δημόσιο είναι που αγοράζω γραμματόσημα για το ταχυδρομείο της αλληλογραφίας μας. Δεν έχω ούτε μία σχέση με το Δημόσιο, ούτε έργα ούτε πωλήσεις ούτε τίποτα, τίποτα, τίποτα με το Δημόσιο. Πώς είμαι λοιπόν διαπλεκόμενος και εγώ μαζί με τους άλλους;»

Εξήγησε πως είχε έναν λογαριασμό όψεως 100.000.000 ευρώ, τον έκανε προθεσμιακό και αμέσως μετά επενδυτικό και κακώς τον κατηγόρησαν για φοροδιαφυγή ύψους 200.000.000 ευρώ, αφού υπολόγισαν δύο φορές το ίδιο ποσό. «Το ΚΕΦΟΜΕΠ άρχισε να κάνει παζάρια ότι έπρεπε να πληρώσω 120.000.000 από χρήματα που είχα στο εξωτερικό» είπε ο επικεφαλής του Alpha.

Οσο για την ανάμειξη του ονόματός του στη «λίστα Λαγκάρντ», άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι επίτηδες τον έβαλαν σε αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί οικονομικά σε βάθος 30 χρόνων. Κατήγγειλε ότι ούτε ο ίδιος ούτε και η Interamerican είχαν ποτέ λογαριασμό στην HSBC της Γενεύης και επικαλέστηκε την απάντηση που έδωσε η ίδια η τράπεζα σε Ελληνα εισαγγελέα που προέβη σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Αναρωτήθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής πώς βρέθηκε το όνομά του στη «λίστα Λαγκάρντ», όταν επίσημα προκύπτει και από το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης πως δεν είχε ποτέ λογαριασμό στη Γενεύη. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη της εξεταστικής να ζητήσουν το συγκεκριμένο έγγραφο των ελβετικών δικαστικών Αρχών, γιατί σε εκείνον δεν το δίνουν.

Καθυστερήσεις

Οσον αφορά τα δάνεια που έχει λάβει ο Alpha, ο Δημήτρης Κοντομηνάς σημείωσε ότι τα περισσότερα είναι εξυπηρετούμενα, «εκτός από μία καθυστέρηση που υπάρχει σε δάνειο της Eurobank και οφείλεται σε δικαστική αντιδικία», συμπληρώνοντας: «Δεν έπαιρνα δάνειο για να εξοφλήσω δάνειο. Οτιδήποτε δάνειο είχα και το εξοφλούσα ήταν με αυξήσεις κεφαλαίου από χρήματα που έφερνα από το εξωτερικό. Θα μπορούσα να έχω χρήματα στο εξωτερικό νόμιμα φορολογημένα, γιατί είχα συναλλαγές εκεί, αλλά δεν το έκανα. Αντίθετα μετέφερα στην Ελλάδα 980.000.000 ευρώ από την πώληση της Interamerican, γιατί είμαι πατριώτης» ανέφερε. «Ξέρετε πόσα έχω φέρει απέξω; Ενα δισεκατομμύριο, δηλωμένο στην Εφορία, με πληρωμένο φόρο και έξω κι εδώ, παρανόμως. Και πήρα και λεφτά πίσω, γιατί πήγα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου απαγορεύεται η διπλή φορολόγηση, νόμιμα λεφτά, δημοσιευμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Δάνεια

Σχετικά με προηγούμενο δανεισμό του τηλεοπτικού σταθμού ο κ. Κοντομηνάς είπε: «Το 2008, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την αγορά μετοχών του Alpha από τον όμιλο RTL Group, αποπληρώθηκε το σύνολο όλων των οφειλών στις τράπεζες και από τις 31/12/2008 δεν υπάρχει καμία παλαιότερη οφειλή».

Οσον αφορά τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Κοντομηνάς απάντησε με «φαρμακερές» ατάκες.

• «Ο Alpha είναι ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που στον διαγωνισμό για την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών έχει υποβάλει όλα τα στοιχεία».
• «Είναι δυνατόν ο Alpha να μην πάρει άδεια γιατί βρέθηκαν μη τηλεοπτικοί άνθρωποι να δώσουν λεφτά μπόλικα, να δώσουν 50.000.000 ευρώ, που λέει ο λόγος, και να πάρουν άδεια;»
• «Eνα δημόσιο έργο, μια γέφυρα να πας να φτιάξεις σε ρωτάνε “Εχεις ξανακάνει γέφυρα; Δείξε μας πόσες γέφυρες έχεις κάνει, ποιο είναι το παρελθόν σου”. Για τις άδειες αυτό δεν τους νοιάζει;»
• «Εγώ δεν χρησιμοποιώ τους εργαζομένους ως ασπίδα. Εγώ είμαι η ασπίδα των εργαζομένων. Με αγκαλιάζουν στον δρόμο. Είμαστε οικογένεια».
• «Υπάρχουν οκτώ κανάλια. Να μπουν άλλα οκτώ. Εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να κλείσουν κάποια κανάλια και να βρεθούν στον δρόμο 500 και 700 άτομα».
• «Δεν κατηγορώ την κυβέρνηση και κανέναν. Ομως η Κύπρος με 1.000.000 κατοίκους έχει οκτώ κανάλια. Η Ελλάδα με 10.000.000 θα έχει μόνο τέσσερα;»

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΒΓΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ

Θερμό επεισόδιο μεταξύ του Δημήτρη Κοντομηνά και του Ηλία Κασιδιάρη (φωτό) προκλήθηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή. Οι δυο τους αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να «ξεφεύγει» και να αναγκάζει τον εκτελόντα χρέη προέδρου της επιτροπής να διακόψει τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Κασιδιάρης επέκρινε τον επικεφαλής του Alpha για μη προβολή της Χρυσής Αυγής και εν συνεχεία τον κατηγόρησε για τη «λίστα Λαγκάρντ», με τον Δημήτρη Κοντομηνά να τον χαρακτηρίζει «κύριο τίποτα». Εκεί ήρθε η έκρηξη του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος απάντησε απρεπέστατα «τι λες, βρε καραγκιόζη, βλάκα. Σέβομαι ότι είσαι 100 χρονών και δεν σηκώνομαι».

Αντιπαράθεση με Νικολόπουλο

Σοβαρό επεισόδιο, πέραν αυτού με τον Ηλία Κασιδιάρη, σημειώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο (φωτό). Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, θεωρώντας «εχθρικές» τις ερωτήσεις του βουλευτή, του είπε: «Αυτά θα τα λέγατε για μένα, εάν, όταν με παρακαλούσατε να σας πάρω στο κανάλι, σας είχα πάρει;» Ο βουλευτής όχι μόνο δεν το διέψευσε, αλλά φάνηκε να βρίσκεται σε προφανή αμηχανία.

Η στιχομυθία μεταξύ των δύο είχε ως εξής:

• Κοντομηνάς Δημήτρης: Αυτά θα τα λέγατε για μένα, εάν, όταν με παρακαλούσατε να σας πάρω στο κανάλι, σας είχα πάρει;
Νικολόπουλος Νίκος: Αυτό για καλό ή κακό το λέτε;
• Κ.Δ.: Εγώ σας είπα, όταν με παρακαλάγατε να σας πάρω στο κανάλι, δεν μπορώ να σας πάρω να κάνετε εκπομπή, γιατί δεν είστε δημοσιογράφος αλλά πολιτικός και η θέση μας είναι να μην παίρνουμε πολιτικούς για να κάνουν εκπομπές.
• Ν.Ν.: Αυτό για καλό ή για κακό το λέτε;
• Κ.Δ.: Επειδή δεν σας πήρα να κάνετε εκπομπή, μετά αρχίσατε να καταθέτετε ερωτήσεις για μένα στη Βουλή και να ασχολείστε μαζί μου.
• Ν.Ν.: Αυτό για καλό ή για κακό το λέτε; Πείτε τώρα, εγώ ασχολούμαι και καταθέτω ερωτήσεις ή έχω καταθέσει ερωτήσεις από παλιά;

Η ρήξη των δύο μπορεί να εξελιχθεί και σε δικαστική διαμάχη, αφού ο ένας απείλησε τον άλλον με προσφυγή στα δικαστήρια.

Keywords
εξεταστικη, new york times, new york, ακαδημία πλάτωνος, υπουργειο δικαιοσυνης, rtl group, ηλία κασιδιάρη, χρυση αυγη, σαμαρας, alpha, μμε, ελλαδα, york, times, interamerican, hsbc, τραπεζες, συγκεκριμένο, eurobank, οφείλεται, rtl, group, οφειλή, κυπρος, ηλιασ, κασιδιαρης, βομβα mall, νικολοπουλος, βουλη, κινηση στους δρομους, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, λιστα λαγκαρντ, alpha bank, ηλία κασιδιάρη, οψεως, αδεια, δανεια, εφορια, θεμα, μμε, πλαισιο, πνευματα, alpha, eurobank, hsbc, rtl, αγορα, αμηχανια, αυγουστος, αυξηση, ακαδημία πλάτωνος, ασπιδα, ατομο, βρισκεται, γεφυρα, γινει, δανειο, δειξε, δημοσιο, εγινε, εγγραφο, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εργα, επρεπε, ιδια, ιδιο, ηλιασ, κυβερνηση, λεφτα, νικο, ξυπολυτος, οκτω, ονομα, οφείλεται, πωλησεις, ρεκορ, ρηξη, συγκεκριμένο, συνεχεια, ταχυδρομειο, ισχυρος, group, δημητρης, εκπομπες, ερωτησεις, interamerican, υπουργειο, πωληση, rtl group, τραπεζα, york
Τυχαία Θέματα