Τον έκαψαν ζωντανό;

COVER STORYΜαρτυρικός θάνατος για τον εκδότη Π. Μαυρίκο στην Αττική ΟδόΤον έκαψαν ζωντανό;Παρασκευή, Ιούνιος 10, 2016 - 15:16

«Φύλλο και φτερό» κάνουν οι ειδικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. το πολυτελές τζιπ μάρκας Πόρσε Καγιέν που τυλίχθηκε στις φλόγες χθες το μεσημέρι στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να βρει μαρτυρικό θάνατο ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ένας από τους κατηγορουμένους για το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκβιαστών, για το οποίο εκκρεμεί τακτική δικάσιμος.

Η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαίτερα

σοβαρή και γι' αυτό, μαζί με το ΤΕΕΜ, έχει αναλάβει την έρευνα η Ασφάλεια Αττικής που διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάηκε ζωντανός ο 42χρονος εκδότης.

Τα σενάρια

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν επρόκειτο για δυστύχημα ή ήταν προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια και δολιοφθορά στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Παναγιώτης Μαυρίκος. «Να ευχόμαστε να ήταν ένα τρομερό ατύχημα και όχι έργο κάποιου νοσηρού νου, που μπορεί να έφτανε στο σημείο να κάνει κάτι τέτοιο» είπε ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας Μαυρίκου.

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλέστηκε συνομιλία του με τον μηχανικό του αυτοκινήτου, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι το πολυτελές όχημα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και τεχνικά άψογο, οπότε δεν δικαιολογείται μηχανική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά!

Οπως αποκάλυψε, πριν το όχημα «λαμπαδιάσει», ο Παναγιώτης Μαυρίκος βρισκόταν σε επαγγελματικό ραντεβού στο Μαρούσι με την υπεύθυνη μάρκετινγκ μιας κλινικής, σε μικρή απόσταση -λίγων χιλιομέτρων- από το σημείο της τραγωδίας, ενώ αργότερα θα συναντούσε τον ίδιο.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την ταυτότητα του οδηγού, η αναγνώριση της σορού από τη σύζυγο και τη μητέρα του εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς το πτώμα είχε απανθρακωθεί. Εμφανώς ταραγμένη, η σύζυγος του εκδότη Ευαγγελία Συρίγου στάθηκε αδύνατον να τον αναγνωρίσει, όμως επιβεβαίωσε ότι το ρολόι, η βέρα και το κινητό τηλέφωνο ανήκαν στον Παναγιώτη Μαυρίκο. Πάντως, επισήμως η ταυτοποίηση θα γίνει με τη μέθοδο DNA. «Το φάγανε το παιδί μου» ούρλιαζε στο νεκροτομείο η μητέρα του εκδότη.

Ολα έγιναν χθες το μεσημέρι, τη στιγμή που ο 42χρονος κινούνταν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα με το Καγιέν, το οποίο ίσως ήταν θωρακισμένο. Ξαφνικά, περίπου στο ύψος του Νέου Ηρακλείου, το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου άρπαξε φωτιά.

Στην άκρη του διαζώματος

Ο οδηγός προφανώς πανικοβλήθηκε, αλλά σταμάτησε στην άκρη του διαζώματος της αριστερής λωρίδας και προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του για να πεταχτεί έξω. Ομως, το τοιχίο του διαζώματος εμπόδιζε το άνοιγμα της πόρτας, που είχε φρακάρει, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βγει. Διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν τον άτυχο άνδρα, που καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια με σπαρακτικές κραυγές.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και τα πληρώματά τους κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Ομως, ήταν αργά για τον Παναγιώτη Μαυρίκο, που είχε απανθρακωθεί στην καμπίνα του οχήματος! Μια πληροφορία που διερευνά η Ασφάλεια είναι αν το αυτοκίνητο ασφάλιζε με ιδιαίτερο τρόπο σε περίπτωση που ήταν θωρακισμένο και ενδεχομένως ο άτυχος εκδότης δεν κατάφερε να το απασφαλίσει.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας της Αττικής Οδού δεν φαίνεται ότι υπήρξε σύγκρουση του τζιπ είτε με άλλο όχημα είτε με το στηθαίο του δρόμου. Η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώνεται ξαφνικά στο μπροστινό τμήμα του, ενώ το όχημα κινείται κανονικά, με ταχύτητα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να επεκταθούν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν από τις πινακίδες κυκλοφορίας του κατεστραμμένου οχήματος ότι ανήκε στη σύζυγο του γνωστού εκδότη Ευαγγελία Συρίγου.

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ: ΕΙΧΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ

Για «ισχυρούς και επικίνδυνους αντιπάλους» που είχε ο 42χρονος Παναγιώτης Μαυρίκος μίλησε ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας, αν και σε πρώτες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο άτυχος εκδότης δεν κυκλοφορούσε με φρουρά, καθώς δεν του περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα μπορούσε να του κάνει κακό.

Οπως τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος, ο Παναγιώτης Μαυρίκος με «τη μαχητική δημοσιογραφία του και μέσω των εφημερίδων του» είχε προκαλέσει σε πολλούς προβλήματα και ουσιαστικά είχε κάνει εχθρούς από τον χώρο της πολιτικής αλλά και των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εξαιτίας της εμπλοκής του 42χρονου στο κύκλωμα των δημοσιογράφων εκβιαστών υπήρξαν ορισμένοι οφειλέτες οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία και άρχισαν να καθυστερούν τις πληρωμές τους ή να μην τον πληρώνουν. Ερωτηθείς για το εάν γνώριζε για τυχόν απειλές ή εκβιασμούς προς τον Παναγιώτη Μαρίκο, ο γνωστός ποινικολόγος απάντησε μόνο ότι «θα τοποθετηθώ πολύ σοβαρά όταν πρέπει».

Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που έγινε πρόεδρος κόμματος

Υπάλληλος της ΔΕΗ, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής κόμματος, αντιπρόεδρος στο Δαφνί αλλά και θύμα, όπως ο ίδιος είχε καταγγείλει πέρυσι, παρ’ ολίγον δολοφονικής επίθεσης από μπράβους του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, είτε ως εκδότης είτε μέσω άλλων «περιπετειών», τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας.

Στις 8 Ιουνίου 2015 με πρωτοσέλιδο της «Ακρόπολης» κατήγγειλε «δολοφονική επίθεση από μπράβους του Βαγγέλη Μαρινάκη». Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι δύο μπράβοι που συνόδευαν τον γιο του κ. Μαρινάκη τού επιτέθηκαν: «Εχω χάσει την όρασή μου κατά 10% από το αριστερό μάτι και έχω σχίσιμο γιατί έφαγα σιδερογροθιά» έγραφε για το συμβάν που, όπως υποστήριζε, έγινε στο ΣΕΦ.

Η αρχή του στη δημοσιογραφία έγινε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλεάστυ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όμως το 2005 έκανε τα πρώτα βήματά του στον Τύπο, σφετεριζόμενος τίτλους εφημερίδων που είτε δεν του ανήκαν είτε τους «άρπαζε», παρακολουθώντας την κίνηση στο γραφείο σημάτων του υπ. Εμπορίου.

Υπήρξε εκδότης της «Ακρόπολης», ενώ πήραν σειρά και οι εφημερίδες «Επικαιρότητα», «24 Ωρες» και «Ελληνικός Βορράς». Ταυτόχρονα επιχείρησε να εκδώσει τη «Μεσημβρινή», αλλά το σχέδιο ναυάγησε, καθώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη αντέδρασε και έλαβε νομικά μέτρα. Το 2007 τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μάλιστα, αν και, σύμφωνα με συναδέλφους του, ήταν απών από τις περισσότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ., ο ίδιος τελικά επιβραβεύτηκε, αναλαμβάνοντας τη διαδικασία της αξιολόγησης των γιατρών του ΕΣΥ. Περίπου την ίδια περίοδο φέρεται ότι διεκδίκησε να γίνει και πρόεδρος «γαλάζιας» ομάδας του Πειραιά, αλλά λέγεται πως το πρόσωπο που είχε τα ηνία διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν ίδρυσε το κόμμα Δεξιά.

Η εμπλοκή του στη μαφία των δημοσιογράφων εκβιαστών

Λίγες ώρες πριν από το χθεσινό δυστύχημα, η δικογραφία για την υπόθεση της μαφίας των δημοσιογράφων εκβιαστών, για την οποία είχαν συλληφθεί ο Παναγιώτης Μαυρίκος και οι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκος, διαβιβάστηκε σε ανακριτή Διαφθοράς. Μέχρι τότε τη χειριζόταν ειδικός ανακριτής, ο οποίος είχε δώσει το έναυσμα για να ερευνηθούν περιπτώσεις εκβιασμών και σε βάρος άλλων ΔΕΚΟ, πέραν της ΕΥΔΑΠ.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» συνελήφθη με τους δημοσιογράφους Μουσσά και Φράγκο για εκβιασμούς σε πρόσωπα που διαχειρίζονταν τα διαφημιστικά κονδύλια ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων! Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν με απειλές να «στρατολογήσουν» πρόσωπα που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά των ΔΕΚΟ, προκειμένου να αποκομίσουν διαφημιστική δαπάνη σε φίλα προσκείμενα διαδικτυακά μέσα, ενώ, ως μοχλό πίεσης, δημοσίευαν επιθετικά ρεπορτάζ.

Ο τρόπος με τον οποίο φέρεται ότι δρούσαν φαίνεται σε μία από τις δεκάδες συνομιλίες που έχει καταγράψει ο υπερκοριός της ΕΥΠ, στην οποία ένας εκ των κατηγορουμένων απειλεί: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι, θα σε γα...»! Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποκαλύψεις άρχισε όταν η υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής απειλές που στόχευαν την ίδια και το ανήλικο παιδί της από τα μέλη της ομάδας που ήθελαν να βάλουν χέρι στη διαφημιστική «πίτα» της ΔΕΚΟ.

Ρόλο ιθύνοντος νου φέρεται ότι είχε ο Τάκης Μουσσάς, που, λόγω της δεκαετούς γνωριμίας του με την Κάτζου, φέρεται ότι προσπάθησε να την εντάξει στο κύκλωμα και την πίεζε να δώσει χρήματα στον Παναγιώτη Μαυρίκο. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο τζίρος από τις διαφημίσεις έφτανε έως και τα 500.000 ευρώ μηνιαίως.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι, κάνοντας λόγο για διαφημιστικές καταχωρίσεις, διαδικασία θεμιτή και συνηθισμένη. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος είχε υποστηρίξει πως χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του από τον Μουσσά στις συνομιλίες του με την Κάτζου, ενώ είχε κριθεί προφυλακιστέος μόνο ο Μουσσάς.

Ο 42χρονος εκδότης και ο Φράγκου είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Keywords
τζιπ, dna, δεη, ολυμπιακος, ιουνίου, σεφ, καρατζαφερης, ωρες, πειραιας, ηνία, ΔΕΚΟ, ευδαπ, Ακρόπολη, συλληψεις, τραπεζες, ευπ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ηνία, αυτοκινητο, δαφνι, ευδαπ, ευπ, θανατος, θριλερ, μητερα, σεφ, τηλεφωνο, υψος, dna, αγνοια, αμαλια, ανθρωπος, αττικη, ατυχημα, βοηθεια, γινει, δηλωσεις, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, ερευνα, ευαγγελια, εναυσμα, ιδια, ιδιο, υποθεση, καμερες, κινητο, κινηση, κομμα, λεφτα, λογο, ματι, μαφια, μπραβοι, ρεπορτερ, μυαλο, οδηγος, οικογενεια, οραση, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, παιδι, παε ολυμπιακος, προβληματα, πορτα, ραντεβου, ρολοι, συζυγο, σειρα, σχεδιο, ταυτοτητα, τζιπ, τζιρος, τηλεαστυ, τμημα, τοιχιο, χερι, χρηστος, ωρες, απων, ασφαλεια, ατυχος, βηματα, εκβιαστων, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνιος, ιουνίου, καηκε, νοσοκομειο, οδηγοι, πληροφοριες, θεσεις
Τυχαία Θέματα