Το «θαύμα» με 19χρονο που ήταν σε κώμα και τα ακούσματα της Μυρτώς

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο «θαύμα» με 19χρονο που ήταν σε κώμα και τα ακούσματα της ΜυρτώςΔευτέρα, Σεπτέμβριος 21, 2015 - 14:45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Γονίδης γιατρεύει ασθενείς!
Ημικρανίες, κατάθλιψη, κινητικά προβλήματα, μέχρι και κολικούς μωρών
■ Μαρτυρίες-σοκ για την ευεργετική δράση που έχουν οι μελωδίες του
Η θεραπευτική μουσική που γράφει ο λαϊκός τραγουδιστής μελετώντας τον Πυθαγόρα

Συγκλονιστική είναι η ιστορία του Παναγιώτη

Καρρά, ενός 19χρονου νεαρού σήμερα, που το 2013 έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα στο Περιστέρι. Βρισκόταν σε κώμα με βαριά κρανιοεγκεφαλική βλάβη, επειδή δεν φορούσε κράνος και νοσηλεύτηκε σε διάφορα κέντρα αποκατάστασης, ακόμη και σε εκείνο της Λάρισας, όπου βρίσκεται η Μυρτώ, μέχρι που μεταφέρθηκε τον Μάιο του 2014 στον Ευαγγελισμό προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα πειραματικό πρόγραμμα του νευροχειρουργού Δαμιανού Σακκά.

«Από την πρώτη ημέρα που μεταφέρθηκε στην Εντατική οι γιατροί είχαν ξεγράψει τον Παναγιώτη. Μας έλεγαν να περιμένουμε το μοιραίο και πως αν ήταν τυχερός και ζούσε, θα φυτοζωούσε. Σήμερα ο γιος μας βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στην Τρίπολη, έχει “ξυπνήσει”, τρώει το αγαπημένο του σουβλάκι, κουνάει το δεξί του πόδι, κάνει βήματα και λέει τις πρώτες του λέξεις: μαμά και Σταμάτη» λέει ιδιαίτερα συγκινημένη η μητέρα του Τερέζα Γαρδότσκα, η οποία περιγράφει τη συνάντησή τους με τον γνωστό τραγουδιστή και τη μελωδία της θεραπείας.

«Ο Παναγιώτης μου γύρισε στη ζωή και με τη βοήθεια του Σταμάτη Γονίδη. Αυτό έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν βρισκόμασταν στον Ευαγγελισμό. Υποβαλλόταν σε διακρανιακούς ηλεκτρικούς ερεθισμούς και ανταποκρινόταν. Πήραμε μεγάλη χαρά. Και ένιωθα πως έπρεπε κάπως να εμψυχώσω το παιδί μου να συνεχίσει την προσπάθεια. Στείλαμε ένα e-mail στον τραγουδιστή, επειδή ήταν ο αγαπημένος του και πίστευα ακράδαντα πως αν ερχόταν να τον δει, θα του έδινε μεγάλη χαρά. Και ο Σταμάτης Γονίδης ήρθε! Το παιδί μου κάρφωσε τα μάτια πάνω του και ένιωθα πως ήταν η καλύτερη έκπληξη που θα μπορούσαμε να του κάνουμε».

Οπως περιγράφει η κυρία Γαρδότσκα, ο τραγουδιστής ζήτησε να μείνει μόνος του με τον νεαρό ασθενή για να ακούσει μια μελωδία. «Από την πρώτη ημέρα το παιδί άλλαξε. Αντιδρούσε στη θεραπεία όλο και περισσότερο! Του βάζαμε καθημερινά με ακουστικά να ακούει το κομμάτι με τη σύμφωνη πλέον γνώμη και του θεράποντα γιατρού και βλέπαμε ένα θαύμα να πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια μας. Τον βλέπαμε πιο ζωντανό, πιο δυνατό. Ο Σταμάτης Γονίδης ερχόταν καθημερινά και του έκανε παρέα. Ερχεται και στην Τρίπολη. Μας βοήθησε μαζί με τη γυναίκα του, την Κατερίνα, σε όλους τους τομείς και τον ευχαριστώ από καρδιάς. Σήμερα ο Παναγιώτης μου λέει και τις πρώτες του λέξεις, και είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ο γιος μου γυρίζει στη ζωή πολύ γρήγορα».

Οπως μας αποκάλυψε η ίδια, τη μουσική έχει ακούσει και η Μυρτώ που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν δέχτηκε φονική επίθεση στην Πάρο από νεαρό Πακιστανό.

«Λειτουργεί» σε όσους έχουν νευρολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα

Ο 45χρονος Γιώργος Ράνιος, που υπέστη κρανιοεγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 23 χρόνων, κινείται με μπαστουνάκι. Δέχτηκε να ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά... μουσικής, στο πρότυπο κέντρο των Γιώργου Αλεξανδρόπουλου και Παναγιώτη Αναγνωστάκου, των φυσικοθεραπευτών που εφαρμόζουν σε ασθενείς θεραπεία σε συνδυασμό με τη μελωδία που έχει συνθέσει ο Σταμάτης Γονίδης. «Νιώθω πολύ πιο δυνατός. Ηχεί σαν ένας παιάνας φέρνοντάς μου στο μυαλό υπέροχες εικόνες. Μέσα μου γεννιέται μια δύναμη, μια ευεξία και κατόπιν, όταν ανεβαίνω στα μηχανήματα, νιώθω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα, ακόμη και να τρέξω» λέει στην «Espresso» ο Γιώργος.

Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα ο Γιώργος Ράνιος έφυγε από το PhysioGold χαμογελώντας και περπατώντας χωρίς το βοήθημα βάδισης! Ηταν μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης για όλους μας.

«Η εξέλιξη των ασθενών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις - επεισόδια, στους οποίους εφαρμόζουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη μουσική, πραγματικά μας δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα.

»Φαίνεται πως δουλεύει πραγματικά» λέει ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος. «Καταγράφουμε ηλεκτρονικά σε τρισδιάστατο τάπητα ισορροπίας τις επιδόσεις όλων των ασθενών με την ίδια πάθηση για να συγκρίνουμε κατόπιν τα αποτελέσματα. Εχουμε δεκαπέντε ασθενείς που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και άλλους τόσους που υποβάλλονται μόνο σε θεραπεία. Σε τρεις μήνες θα έχουμε έτοιμη μια έρευνα με τα στατιστικά αποτελέσματα της θετικής επιρροής της μελωδίας» τονίζει ο Παναγιώτης Αναγνωστάκος.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι ένας 25χρονος ασθενής τους με κάκωση νωτιαίου μυελού στην αυχενική χώρα. Με τη θεραπεία που ακολουθούσε έφτασε να περπατάει υποβοηθούμενος. «Το μάξιμουμ ήταν να διανύει δύο φορές την απόσταση από το σαλόνι του ιατρείου μέχρι το ασανσέρ. Τον εντάξαμε στο πρόγραμμα πριν από λίγο καιρό και σήμερα διανύει την ίδια απόσταση έξι φορές» λένε με ενθουσιασμό οι φυσικοθεραπευτές.

Μπήκε στο πρόγραμμα

Τη μελωδία, όπως αποκαλύπτουν, την παρέλαβαν από τον λαϊκό τραγουδιστή στις αρχές του καλοκαιριού. «Ο Σταμάτης Γονίδης ερχόταν για φυσικοθεραπείες. Βλέποντας κάποια βαριά περιστατικά, επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, μας ενημέρωσε για τη μουσική σύνθεσή του, την οποία ζητήσαμε να ακούσουμε. Κι από τότε τη βάλαμε σε πρόγραμμα» λέει ο κύριος Αναγνωστάκος.

Οπως μας αποκάλυψε ο συνεργάτης του, βάζει συχνά το κομμάτι στη λίγων μηνών κόρη του, όταν εκείνη υποφέρει από κολικούς. «Δεν μπορώ να της βάλω ακουστικά, αλλά αφήνω τη μουσική να παίζει κοντά της. Ηρεμεί σχεδόν αμέσως».

Φαίνεται πως η η συγκεκριμένη μουσική λειτουργεί σε ασθενείς με νευρολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα, πάντα σε συνδυασμό με την ανάλογη θεραπεία. Ηδη Ελληνας γιατρός στις ΗΠΑ εφαρμόζει τη μέθοδο πιλοτικά στη μητέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ βάζοντάς τη να ακούει τη μελωδία τρεις φορές την ημέρα. Η συμπεριφορά της έχει αλλάξει, δείχνει έντονη βελτίωση και ως επιστήμονας πιστεύει πως η μουσική λειτουργεί. Το επόμενο βήμα του, αφού ολοκληρώσει την καταγραφή των μετρήσεων, είναι η παρουσία της σύνθεσης στον αμερικανικό ιατρικό κόσμο, μαζί με τα εκπληκτικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα