Killer από τις ΗΠΑ στα νερά του Αώου

ΡΕΠΟΡΤΑΖKiller από τις ΗΠΑ στα νερά του ΑώουΔευτέρα, Σεπτέμβριος 21, 2015 - 14:27

Ενας Αμερικανός... φονιάς κυκλοφορεί ελεύθερος στην Ηπειρο! Ευτυχώς πάντως δεν πρόκειται για κάποιον αιμοδιψή γκάνγκστερ αλλά για ένα πολύχρωμο και χαριτωμένο ψαράκι του γλυκού νερού, που έχει όμως τη συνήθεια να κατασπαράζει σε χρόνο ρεκόρ τα αβγά των άλλων ψαριών.

Ο εισαγόμενος «δολοφόνος» ονομάζεται ηλιόψαρο και πρόσφατα εντοπίστηκε πρώτη φορά στο οικοσύστημα της λίμνης του Αώου, ύστερα από δειγματολογικές έρευνες

που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου. Το συγκεκριμένο είδος προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα, ενώ εδώ και μερικά χρόνια έχει εισχωρήσει σε υδάτινα συστήματα της βόρειας Ελλάδας, χωρίς οι ειδικοί να έχουν εξακριβώσει με ποιον τρόπο!

Το πρόβλημα με το ηλιόψαρο είναι ότι διαθέτει οικολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στο περιβάλλον επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των άλλων ειδών, καθώς αποδεκατίζει (τρώει, δηλαδή) τα αλιεύματα σε λίμνες και ποτάμια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για είδος που εξαπλώνεται γρήγορα, είναι ανθεκτικό και επιβιώνει εύκολα. Επίσης το αποκαλούν χαρακτηριστικά «ψάρι-άρπαγα» που δεν αφήνει ούτε αβγό, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην αναπαραγωγή των υπόλοιπων ψαριών.

Η παρουσία του ηλιόψαρου στη λίμνη Πηγών Αώου γνωστοποιήθηκε αρχικά με αναφορά του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων και επιβεβαιώθηκε από τη δειγματοληπτική έρευνα. Ωστόσο παραμένει μυστήριο ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη (και) στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Το ηλιόψαρο φτάνει συνήθως τα 15-20 εκατοστά σε μήκος και διακρίνεται για τον ιδιαίτερο χρωματισμό του, με πορτοκαλί, πράσινες, κίτρινες ή μπλε κηλίδες σε λαδί ράχη, που το καθιστά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από πλευράς εμφάνισης ψάρια του γλυκού νερού.

Keywords
Τυχαία Θέματα