Το «Χρυσό» όπλο κατά του AIDS μας φέρνει πιο κοντά στην ίαση

Πιο κοντά από ποτέ στη ριζική αντιμετώπιση του ιού HIV βρίσκεται ομάδα Ιταλοαμερικανών επιστημόνων, η οποία σε πειράματα που εφάρμοσε στο εργαστήριο κατέγραψε την απόλυτη ύφεση της νόσου. Η νέα θεραπεία θα επιτρέπει την ανάρρωση των ασθενών χωρίς να τους αφήνει δέσμιους ενός κοκτέιλ φαρμάκων εφ' όρου ζωής, όπως ισχύει με την κοινή αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι Ιταλοαμερικανοί επιστήμονες πρόσθεσαν στην αντιρετροϊκή θεραπεία δύο φάρμακα, την αουρανοφίνη (ένα δοκιμασμένο μείγμα

με αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, βασισμένο σε άλατα χρυσού) και πρώτη φορά τον παράγοντα BSO (buthionine sulfoximine). Το νέο κοκτέιλ δοκιμάστηκε σε μαϊμούδες μακάκους, καθώς παρουσιάζουν την πλησιέστερη έκδοση του ανθρώπινου ιού HIV, και ύστερα από ένα διάστημα διακοπής της θεραπείας οι επιστήμονες παρατήρησαν ύφεση της νόσου. Ο νέος συνδυασμός φαρμάκων προκάλεσε τη σταδιακή αντικατάσταση των άρρωστων λεμφοκυττάρων με νέα και πλήρως λειτουργικά κύτταρα, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

«Παρακολουθώντας τους μακάκους είδαμε πολύ γρήγορα ότι τα νέα ανοσοποιητικά κύτταρα απωθούσαν με δύναμη τον ιό, επαναφέροντας έτσι τα ζώα σε άριστη κατάσταση υγείας» σχολίασε ο Αντρέα Σαβαρίνο από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, που συντόνισε τη σχετική έρευνα. Η είδηση θα παρουσιαστεί εκτενώς στο προσεχές συνέδριο «HIV Persistence During Therapy» που θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, παρουσία των σημαντικότερων επιστημόνων του χώρου αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από μερικές σπάνιες περιπτώσεις ίασης που επιτεύχθηκαν με την πολύ πρόωρη διάγνωση της νόσου και την εντατική χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας, πλήρης θεραπεία από το AIDS καταγράφηκε μονάχα στην περίπτωση του Τίμοθι Μπράουν, γνωστού και ως «ασθενή του Βερολίνου», και ενδεχομένως σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στη Βοστώνη, αλλά ακόμα εξετάζονται. «Σε αυτούς τους ασθενείς, που υπέφεραν και από λευχαιμία, εφαρμόστηκαν πιο επεμβατικές και επικίνδυνες τεχνικές για να αφαιρεθούν τα άρρωστα κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έκρυβαν τον ιό HIV) και να αντικατασταθούν από νέα, υγιή κύτταρα» διευκρίνισε ο Σαβαρίνο επισημαίνοντας ότι η πρώτη κλινική δοκιμή της νέας θεραπείας έχει προγραμματιστεί για τους πρώτους μήνες του 2014.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα