Σόιμπλε: Ζείτε χαλεπούς καιρούς – Και εμείς ήμαστε κάποτε οι ασθενείς της Ευρώπης

Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Η κρίση του ευρώ δεν έχει περάσει, δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην πρώτη του ομιλία στην Αθήνα.

Ο

κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, την οποία και χαιρέτισε, και είπε πως μόλις το Ταμείο αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό. «Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα», ανέφερε.

Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ακόμη ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης, είπε.

Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε επίσης πως η Ελλάδα και οι Έλληνες «βιώνουν χαλεπούς καιρούς», αλλά υπενθύμισε πως και η Γερμανία είχε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από δέκα χρόνια, οι Γερμανοί είμαστε οι ασθενείς της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν έχει παρέλθει και ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα