Θρήνος για τον γιο του Χάρρυ Κλυν

14:55 8/6/2016 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΟ «καβαλάρης-φάντασμα» με τα πάθη και τις εξαρτήσειςΘρήνος για τον γιο του Χάρρυ ΚλυνΤετάρτη, Ιούνιος 8, 2016 - 14:55

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ • Μαχητής μέχρι τέλους ο πιο ροκ σκηνοθέτης!

Εννέα μήνες. Τόσο κράτησε η μάχη του Νίκου Τριανταφυλλίδη με την ασθένειά του. Αλλά, όπως αποδείχθηκε, ήταν άνιση. Ο γνωστός σκηνοθέτης και μουσικός παραγωγός, γιος του δημοφιλούς κωμικού Χάρρυ Κλυνν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή, πάλεψε σκληρά μέχρι το τέλος. Δεν τα

κατάφερε όμως.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Πέθανε τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, σε ηλικία 49 ετών, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο τόσο στη μουσική όσο και στο σινεμά, δύο χώρους τους οποίους υπηρέτησε πιστά και με πάθος. Συγκλονιστική είναι η αφήγηση του φίλου του Στάθη Παπούλια για την ημέρα που ο Νίκος διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. «“Καρκίνος, ρε”! Μου τηλεφώνησε μέσα από το νοσοκομείο εκείνο το πρωινό και σταμάτησε ν' απαντάει στα τηλέφωνα, δεν ήθελε ν' ακούει κλάματα και σπαραγμούς» έγραψε χθες στη σελίδα του στο facebook ο γνωστός δημοσιογράφος.



Ροκ στην ψυχή και λάτρης του καλτ, ο ιδρυτής του συναυλιακού χώρου Gagarin 205, στην οδό Λιοσίων, «έφαγε τη ζωή με το κουτάλι». Ισχυρή προσωπικότητα, ταλαντούχος, εναλλακτικός, ευαίσθητος, με ροπή στην καταστροφή τον καιρό της πρώτης νιότης του. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα παλιότερης συνέντευξής του. «Εχω εντρυφήσει τόσο πολύ στην καταστροφή, που πλέον προσπαθώ να κάνω μόνο το καλό, συνειδητά. Δεν κυκλοφορώ πολύ το βράδυ. Εχω ξενυχτήσει τόσο πολύ, άλλωστε, που αρκεί για να φτιάξω 100 ταινίες βαμπίρ. Οπως και με το αλκοόλ: Εχω πιει τον Σηκουάνα, τον Βόλγα και τον Μισισιπή μαζί, και δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα σε κανέναν».

Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος, οι γονείς του ήταν περιπλανώμενοι καλλιτέχνες και εκείνος γεννήθηκε «on the road», σε μια στάση που έκαναν στο Σικάγο, τον Σεπτέμβριο του 1966. Εως τα πέντε του χρόνια έζησε σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.

Το 1971 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα με τη μητέρα του και τον αδελφό του, για να τους ακολουθήσει και ο πατέρας του μετά την πτώση της χούντας. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο και παράλληλα άρχισε να αρθρογραφεί στο περιοδικό «Ηχος» και να κάνει μεταμεσονύκτια ραδιοφωνική εκπομπή στον Top FM. Λεγόταν «Καβαλάρης Φάντασμα» και μεταδιδόταν από τις 3 ως τις 7 τα χαράματα.

Στο ραδιόφωνο

«Μας παίρνανε τότε τηλέφωνο φυλακισμένοι, ημίτρελοι αλκοολικοί. Στο στούντιο, μετά από μας έκανε εκπομπή η Λιάνα Κανέλλη, η οποία μας άφηνε διάφορα σημειώματα: Πίνετε λιγότερο, καπνίζετε λιγότερο, καθαρίζετε το στούντιο, μη φωνάζετε καλεσμένους» θα αποκαλύψει ο ίδιος το 2009.

Η συνέχεια τον βρήκε στο Λονδίνο να σπουδάζει κινηματογράφο στο London International Film School. Στο πλαίσιο των σπουδών του, έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για τον μουσικό Nicholas Currie, γνωστό ως «Momus». Το ονόμασε «Μώμος μεταξύ γυναικών» και είχε μιλήσει με τις γυναίκες της ζωής του καλλιτέχνη. Ο ίδιος παραβρέθηκε στην προβολή του ντοκιμαντέρ μαζί και με τους Pet Shop Boys, οι οποίοι το βρήκαν αηδιαστικό!

Η ταινία για την πτυχιακή του, πάντως, «Τα σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου», κέρδισε το πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Δεν χωράς πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες. Η πρώτη μεγάλη ταινία του, το «Ράδιο Μόσχα», στην οποία εμφανίζονται και ο πατέρας του, ο Χάρρυ Κλυνν, αλλά και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, κυκλοφόρησε το 1995 και ο ίδιος βραβεύτηκε ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στα Κρατικά Βραβεία του υπουργείου Πολιτισμού. Ακολούθησαν μια τηλεταινία βασισμένη στο «Παλτό» του Γκόγκολ, με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, ένα ντοκιμαντέρ για τους Tuxedo Moon και το φιλμ «Μαύρο γάλα». Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Screamin' Jay Hawkins επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος κινηματογράφησε αυτές τις εμφανίσεις του. Ο Hawkins, όμως, πέθανε πριν τελειώσει η ταινία. Τελευταία του ταινία ήταν το φιλμ νουάρ «Αισθηματίες», όπου έκανε ένα πέρασμα και η κόρη του, η Λώρα.

Τέλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια του Νίκου Τριανταφυλλίδη έκανε λόγο για έναν πρωτοπόρο καλλιτέχνη και για έναν χαρισματικό άνθρωπο, τον οποίο είχε τη χαρά να γνωρίσει και προσωπικά.



Οι γυναίκες που τον «σημάδεψαν»

Λώρα, Μαρίνα, Sunny. Αυτές οι τρεις γυναίκες σημάδεψαν τη ζωή του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Με τη στιχουργό Sunny Μπαλτζή ο αξέχαστος σκηνοθέτης και παραγωγός μοιράστηκαν έναν μεγάλο έρωτα. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, μόλις δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, έφερε στη ζωή τους ό,τι πιο σημαντικό: Την κόρη τους Λώρα, που είναι σήμερα 14 ετών. Ο Νίκος και η Sunny κράτησαν φιλικές σχέσεις μετά τον χωρισμό τους, συμμετέχοντας εξίσου στη ζωή της Λώρας, την οποία προσπάθησαν και κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Είμαι πολύ τυχερή που διάλεξα για πατέρα του παιδιού μου τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος είναι μια τρομερή προσωπικότητα της μουσικής. Το να πάρει αυτό το παιδί λίγο από μένα και λίγο από τον Νίκο είναι ό,τι καλύτερο» έχει δηλώσει η Sunny σε παλιότερη συνέντευξή της.

Μετά τη γνωστή στιχουργό μπήκε στη ζωή του Νίκου η σκηνοθέτρια Μαρίνα Δανέζη, η οποία παρέμεινε δίπλα του μέχρι το τέλος. Ο έρωτάς τους υπήρξε πολύ δυνατός και, παρόλο που οι δυο τους δεν παντρεύτηκαν, συμβίωναν εδώ και χρόνια (μαζί και με τον γάτο τους, ονόματι Μπαλού) κάτω από την ίδια στέγη, στο διαμέρισμά τους στη Φωκίωνος Νέγρη. Το γεγονός ότι έκαναν την ίδια δουλειά δεν δημιούργησε ποτέ προστριβές μεταξύ τους. Απεναντίας, η Μαρίνα δήλωνε πάντοτε η μεγαλύτερη θαυμάστριά του. «Η Μαρίνα έχει τη σατανική ικανότητα να ξεκλειδώνει τους ανθρώπους και να τους ανοίγει σαν λουλούδια. Είναι κάτι που το κοιτάζω με την απορία ενός μικρού παιδιού» είχε πει παλιότερα για εκείνη ο αγαπημένος της. Η σύντροφός του ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τον χαμό του μέσα από τη σελίδα της στο facebook, χθες, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στους φίλους τους -και όχι μόνο- να τιμήσουν τη μνήμη του. «Από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τα ξημερώματα το σπίτι μας θα είναι ανοιχτό για φίλους και γνωστούς, αγαπημένους και “περαστικούς” για να πιούμε στη μνήμη του και να ακούσουμε τους δίσκους του που τόσο αγαπούσε» έγραψε χαρακτηριστικά, δίνοντας παρακάτω και τη διεύθυνση. Η κηδεία του Νίκου Τριανταφυλλίδη θα γίνει την Παρασκευή, στις 14.00, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Το ντοκιμαντέρ για τον ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης υπήρξε... μασκότ του ΠΑΟΚ την εποχή που ήταν πιτσιρικάς. Ο Γιώργος Κούδας, μάλιστα, του είχε χαρίσει τα παπούτσια του! «Θεώρησα τότε ότι, φορώντας τα, θα έμπαινα μέσα στο γήπεδο και θα πετούσα, αλλά φυσικά έκανα τη χειρότερη εμφάνισή μου και από τότε τα κρέμασα» σχολίασε με χιούμορ σε συνέντευξη του, το 2009, ο γιος του Χάρρυ Κλυνν. Ο ίδιος μπορεί να μην ασχολήθηκε τελικά με το ποδόσφαιρο, αλλά θέλησε να κάνει κάτι όμορφο για την αγαπημένη του ομάδα: Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον» είναι η τελευταία ταινία, που όμως δεν πρόλαβε να δει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του. «Ο βραβευμένος σκηνοθέτης δούλευε εντατικά για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, έργο που, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, τον κράτησε δυνατό και στη δύσκολη προσωπική μάχη του κατά τους τελευταίους μήνες. Ενα έργο που επέμεινε να αναλάβει και -χωρίς να γνωρίζει κανείς πέρα από τους πολύ κοντινούς του ανθρώπους την άνιση μάχη που έδινε- να δημιουργήσει ως το κύκνειο άσμα του» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Keywords
gagarin 205, pet shop, αλέξης τσίπρας, παε παοκ, ροκ, κλυνν, ιουνίου, facebook, gagarin, road, ηπα, ελλαδα, ηχος, top, κανελλη, london, film, school, pet, shop, moon, φιλμ, τσιπρας, μνήμη, κηδεία, ΠΑΟΚ, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, αλέξης τσίπρας, μνήμη, γαμος, δουλεια, ηπα, λουλουδια, λονδινο, μητερα, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλαισιο, σινεμα, ταινιες, τηλεφωνο, pet shop, αλκοολ, απωλεια, ασμα, αφηγηση, βαμπιρ, βραδυ, γεγονος, γινει, γηπεδο, γονεις, δευτερα, διευθυνση, εμφάνιση, εποχη, ετων, ζωη, ζωγραφου, ζωης, κηδεία, ιδια, ηλικια, φιλμ, κοινωνιολογια, λιανα κανελλη, λογο, λωρα, μακρια, μηνες, μπαλτζη, νεκροταφειο ζωγραφου, νικο, ντινο, ξημερωματα, ομαδα, οικογενεια, παιδι, παε παοκ, παθος, παντειο, παπουτσια, ποδοσφαιρο, πεθανε, πρωταγωνιστες, πρωινο, ψυχη, πτυχιακη, ροκ, ροπη, συνεχεια, σικαγο, συλλυπητήρια, σκυλια, σπιτι, τρυπες, φεστιβαλ, φυσικα, χιουμορ, χαρα, εμφανισεις, film, gagarin, gagarin 205, ιουνιος, ιουνίου, shop, κλυνν, καρδια, london, pet, moon, νεκροταφειο, νοσοκομειο, school, top
Αναζητήσεις
αυριο παρασκευη η κηδεια του γιου του χαρυ κλυν
Τυχαία Θέματα