Θλίψη για τον «Γιώργο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘλίψη για τον «Γιώργο»Δευτέρα, Νοέμβριος 17, 2014 - 17:16

Ηταν μία από τις πιο αγαπημένες και διάσημες αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου στον Αετό Φλώρινας. Μάλιστα είχε φτάσει τα 27 χρόνια, αν και ο μέσος όρος ζωής των αρκούδων είναι τα 25 έτη. Ο... άγριος -στην όψη- και πεισματάρης Γιώργος «ηρέμησε»! Τη μοναδική μαύρη αρκούδα του καταφυγίου εντόπισαν νεκρή στον χώρο της οι φροντιστές που παρακολουθούν και ταΐζουν καθημερινά τα άγρια «παιδιά» του Αρκτούρου. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της οργάνωσης, το αρσενικό ζώο είχε επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, καθώς από τα πρώτα χρόνια της ζωής

του είχε γνωρίσει την αιχμαλωσία, μεγαλώνοντας σε τσίρκο, ενώ στη συνέχεια υπήρξε αρκούδα-χορεύτρια.

H υπόλοιπη «παρέα»


Αν και δεν ήταν καφέ αρκούδα όπως αυτές που ζουν στη χώρα μας, αλλά μαύρη αμερικανική, είχε προσαρμοστεί πλήρως στο καταφύγιο της Φλώρινας και ζούσε αρμονικά με την υπόλοιπη «παρέα». Οπως λένε οι φροντιστές του Αρκτούρου, ο «Γιώργος» ήταν ήσυχος και πολύ καλός φίλος της αρκούδας «Τασούλας», με την οποία περνούσαν την περίοδο του χειμέριου ύπνου μαζί, σε φωλιά που έσκαβε για να χωράει και τους δυο τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της περιβαλλοντικής οργάνωσης, η πρακτική της αρκούδας-χορεύτριας και η ανάγκη να σταματήσει ο εξευτελισμός και τα βασανιστήρια αυτού του μεγάλου θηλαστικού ήταν οι βασικοί λόγοι ίδρυσης του Αρκτούρου, τους οποίους και πέτυχε.


Ο «Γιώργος» κατασχέθηκε το 1991 στην Αμφισσα από αρκουδιάρη, ο οποίος τον είχε αγοράσει από τσίρκο. Ζύγιζε 130 κιλά και ήταν η μόνη αρκούδα του καταφυγίου μαύρη αμερικανική (Ursus americanus), και όχι καφέ (Ursus arctos). Για περίπου δύο χρόνια φιλοξενήθηκε στον Ορειβατικό Σύλλογο Αμφισσας και τον Αύγουστο του 1993 μεταφέρθηκε στο περιβαλλοντικό κέντρο του Αρκτούρου. Ο «Γιώργος» είχε όμορφο γυαλιστερό τρίχωμα, αντιπροσωπευτικό του είδους του, με ίσια μουσούδα. Ηταν ήσυχος, αλλά και πεισματάρης.


«Λυπόμαστε που τον χάσαμε και ανακοινώνουμε την είδηση, καθώς ήταν από τις πιο αγαπημένες αρκούδες στο καταφύγιό μας. Ο “Γιώργος”, μαζί με τον “Μήτσο” και την “Κατερίνα” είχαν την ίδια ηλικία. Είχαν συμπληρώσει τα 27 χρόνια, που αποτελούν ρεκόρ για τα ζώα αυτά» τόνισε στην «Espresso» ο εκπρόσωπος του Αρκτούρου, Πάνος Στεφάνου.
Η μακροβιότερη αρκούδα του κόσμου ήταν ο «Ανδρέας», ο οποίος είχε φτάσει στην ηλικία των 50 ετών ! Μάλιστα «έφυγε» από την παρέα του καταφυγίου τον Μάρτιο του 2013.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα