Τεστ DNA «εντοπίζει» τους gay

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤεστ DNA «εντοπίζει» τους gayΣάββατο, Οκτώβριος 10, 2015 - 13:00

Τεστ που εντοπίζει τη σεξουαλική ταυτότητα των αντρών, διαπιστώνει δηλαδή αν είναι ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για αλγόριθμο που αναλύει τις πληροφορίες του DNA με ακρίβεια που φτάνει το 70%. Οι δημιουργοί του τεστ υποστηρίζουν πως περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο αν κάποιος θα είναι straight ή gay. Υπάρχει ωστόσο άλλη μερίδα ειδικών που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την έρευνα αυτή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τακ Νγκουν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Λος Αντζελες (UCLA), που δηλώνει γκέι, μελέτησαν 37 ζεύγη πανομοιότυπων δίδυμων αντρών, εκ των οποίων ο ένας ήταν ετεροφυλόφιλος και ο άλλος ομοφυλόφιλος, καθώς και 10 ζεύγη διδύμων και με τους δύο αδελφούς ομοφυλόφιλους.

Βρήκαν στο ανθρώπινο γονιδίωμα των ομοφυλόφιλων εννέα διακριτούς επιγενετικούς βιοδείκτες, δηλαδή χημικές τροποποιήσεις του DNA που προήλθαν από κατοπινές περιβαλλοντικές επιρροές. Η μελέτη προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, καθώς άλλοι γενετιστές δήλωσαν ότι είναι πρόωρο να βγάλει κανείς οριστικά συμπεράσματα για τις διαγνωστικές δυνατότητες των επιγενετικών βιοδεικτών. Το κατά πόσο η ομοφυλοφιλία έχει γενετική βάση αποτελεί θέμα χρόνιας επιστημονικής διαμάχης, δεδομένου ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα «γκέι γονίδια».

Περιβαλλοντικοί παράγωντες

Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης είναι ότι μελετώντας το DNA δεν αποκαλύπτει το γενετικό, αλλά το επιγενετικό «αποτύπωμα» της ομοφυλοφιλίας, δηλαδή την εκ των υστέρων επίδραση που ασκούν στο DNA των αντρών διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ανατροφή, τρόπος ζωής, έκθεση σε χημικά και ορμόνες, διατροφή, στρες κ.ά.). Φαίνεται πως το αποτύπωμα αυτό είναι διαφορετικό μεταξύ των ετεροφυλόφιλων και των ομοφυλόφιλων ατόμων.

Μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη εγείρει πιθανό μείζον ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου - ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα