Αντιγριπικό για διπλή προστασία

ΥΓΕΙΑΑντιγριπικό για διπλή προστασίαΠαρασκευή, Οκτώβριος 9, 2015 - 17:46

Ανακάλυψαν ότι έχει αποτέλεσμα στην πρόληψη της πνευμονίας


Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν προστατεύει μόνο από αυτήν καθεαυτήν την ασθένεια, αλλά είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη της πνευμονίας, στην οποία μπορεί να οδηγήσει η γρίπη. Ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Κάρλος Γριγιάβα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που οδηγούν σε πνευμονία σε ποσοστό 57%,

σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που το λαμβάνουν. Κι αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι η πνευμονία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Η έρευνα, που έλαβε χώρα μεταξύ 2010 και 2012 σε διάφορα ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, συμπεριέλαβε συνολικά 2.767 ασθενείς που εκδήλωσαν πνευμονία. Ανάμεσά τους υπήρχαν 162 ασθενείς οι οποίοι, όπως είχε επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, είχαν αρχικά νοσήσει με γρίπη. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στον ποσοστιαίο υπολογισμό της μείωσης κινδύνου εκδήλωσης πνευμονίας, εξαιτίας γρίπης, που είναι 57%.

Η έρευνα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η δημοσίευσή της συνέπεσε με την περίοδο που οι γιατροί συνιστούν να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο.

Προβλήματα

Ο ιός της γρίπης χτυπά το αναπνευστικό σύστημα σταδιακά, δημιουργώντας αρχικά προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή στη μύτη και στον λαιμό, προτού «κατέβει» στους πνεύμονες, απειλώντας ουσιαστικά να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή πνευμονία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για τα αντιγριπικά εμβόλια, φέτος έχει γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν οι μεταλλάξεις των ιών της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) και Β, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη του περσινού φαινομένου, το εμβόλιο να μην είχε την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα. Οι φετινές βελτιώσεις έγιναν με βάση έρευνα σε περισσότερα από 100 κέντρα γρίπης, σε πάνω από 100 χώρες, με βάση δείγματα γρίπης από άτομα που είχαν προσβληθεί. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς, έχοντας τη δυνατότητα να μεταλλαχθούν από τη μία εποχή στην άλλη ή ακόμα και μέσα στη διάρκεια του ίδιου χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα