Τελεσίδικα αθώος για τον φόνο της φοιτήτριας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤελεσίδικα αθώος για τον φόνο της φοιτήτριαςΠαρασκευή, Νοέμβριος 21, 2014 - 16:30

Ανεξιχνίαστη παραμένει ουσιαστικά -μετά την αθώωση του μοναδικού κατηγορουμένου- η άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Εύης Γατίδου στη Λάρισα, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν από 17 χρόνια.

Ο κατηγορούμενος για τη σφαγή της 21χρονης τότε φοιτήτριας Ιατρικής με 104 μαχαιριές (!) Γιώργος Ζηρδέλης κρίθηκε αθώος οριστικά και αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο (υπ' αριθμ. 1.166). Ο 43χρονος σήμερα, που τότε εργαζόταν ως διανομέας Τύπου

στη Λάρισα, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2005 σε ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου και έκτοτε δικαζόταν, αθωωνόταν και ξαναδικαζόταν για τον φόνο της νεαρής το φθινόπωρο του 1997.

Η ανθρωποκτονία, που έχει καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά ως ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πάθους, σημειώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997. Η κοπέλα, με καταγωγή από τη Δράμα, βρισκόταν στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δολοφονία είχε γίνει στο διαμέρισμα (δυάρι) όπου διέμενε. Τη νύχτα εκείνου του μοιραίου Σαββάτου κάποιος έβαλε φρικτό τέλος στη ζωή και στα όνειρά της. Το τραγικό της τέλος δεν αποκαλύφτηκε παρά τέσσερα 24ωρα μετά, όταν το κατασφαγμένο ημίγυμνο κορμί της βρέθηκε στο κρεβάτι. Συγκλονισμένος, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης είχε αναφέρει ότι τα περισσότερα χτυπήματα εντοπίστηκαν στην καρδιά: «Ο τρόπος με τον οποίο διαπράχθηκε η δολοφονία μαρτυρά απίστευτο μένος».

Στις 13 Οκτωβρίου του 1999 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Χρόνια μετά ο φάκελος βγήκε από τα συρτάρια και το 2003, αφού είχε προηγηθεί τακτική ανάκριση, παραπέμφθηκε πρώτη φορά σε δίκη ο Γ. Ζηρδέλης. Κατά τη διάρκεια των 17 ετών έγιναν συνολικά τέσσερις δίκες!

Μόνο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Ζηρδέλης είχε κριθεί ένοχος, ενώ στις υπόλοιπες τρεις δίκες που έγιναν στον δεύτερο βαθμό όλες οι αποφάσεις ήταν αθωωτικές. Πρωτοβάθμια το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου το 2005 καταδίκασε τον κατηγορούμενο ομόφωνα επιβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τον Ιανουάριο του 2007 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, τον αθώωσε ομόφωνα! Κατόπιν έγινε η πρώτη αναίρεση στον Αρειο Πάγο, που έγινε δεκτή, και τον Φεβρουάριο του 2010 ολοκληρώθηκε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας. Η απόφαση ήταν πάλι αθωωτική, με ψήφους 6-1. Τότε, στην έναρξη της δίκης, οι γονείς της Εύης Γατίδου είχαν πει στην «Espresso»: «Είμαστε πεπεισμένοι για τον δολοφόνο και θέλουμε να έχει την πιο σκληρή τιμωρία».

Στη συνέχεια υπήρξε και νέα αίτηση αναίρεσης από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αρχές του φθινοπώρου του 2010. Το τέταρτο δικαστήριο άρχισε στη Λάρισα στις 15 Ιανουαρίου του 2013 και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, με εκ νέου αθώωση. Ακολούθησε η τελευταία αναίρεση στον Αρειο Πάγο, με τη χθεσινή, αμετάκλητη απόφαση.

«Ηταν η σκιά της»
Τόσο στην πρώτη δίκη στη Λάρισα όσο και στις υπόλοιπες ο 43χρονος σήμερα Γιώργος Ζηρδέλης υποστήριζε ότι ήταν ερωτευμένος με την άτυχη φοιτήτρια Εύη Γατίδου (φωτό), αλλά δεν είχε καμία σχέση με την άγρια δολοφονία της. Από τη δική τους πλευρά, οι γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας επέμεναν ότι ο τότε 26χρονος είχε ζητήσει την κόρη τους σε γάμο τρεις φορές, όμως εκείνη είχε αρνηθεί και δεν είχε συνάψει ποτέ σχέση μαζί του, ούτε καν φιλική. «Την ακολουθούσε παντού, είχε γίνει η σκιά της» είχαν πει στην «Espresso» ο πατέρας και η μητέρα της 21χρονης, Βασίλης και Ροδή, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα