Τεχνητό χέρι που ελέγχεται με τη σκέψη!

ΥΓΕΙΑΤεχνητό χέρι που ελέγχεται με τη σκέψη!Παρασκευή, Φεβρουάριος 27, 2015 - 17:44

Επανάσταση στον τομέα των προσθετικών μελών φέρνει η καινοτομία ερευνητών από την Αυστρία, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητά μέλη που ελέγχονται με τη δύναμη της σκέψης και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε τρεις ασθενείς, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν κανονικά.
Την καινοτομία και τις επεμβάσεις πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Βιένης, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται

βιονικά μέλη με αυτόν τον τρόπο. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα που έχουν χάσει κάποιο μέλος λόγω ατυχήματος ή εξαιτίας γενετικών προβλημάτων.

Ηλεκτρικοί παλμοί

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «The Lancet», ουσιαστικά πρόκειται για βιονικά μοσχεύματα, τα οποία διαθέτουν αισθητήρες που ανταποκρίνονται στους ηλεκτρικούς παλμούς που προέρχονται από τον εγκέφαλο. Τα νέα βιονικά μέλη τοποθετήθηκαν σε τρεις ασθενείς που είχαν υποστεί σοβαρή βλάβη στα νεύρα του αυχένα, τα οποία ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση στα χέρια. Για να γίνει η επέμβαση αφαιρέθηκε ένα τμήμα από το μέλος που παρουσίαζε το πρόβλημα, ώστε τα νεύρα και οι μύες του σώματος να συνδεθούν με τους αισθητήρες του νέου μέλους και να ξεκινήσει η επικοινωνία τους που επιτρέπει στους ασθενείς να το χρησιμοποιούν σαν να είναι φυσιολογικό.


«Αν έπρεπε να αντιμετωπίσω τέτοια περιστατικά πριν από μερικά χρόνια, θα έλεγα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα» είπε στον «Guardian» ο δρ Oskar Aszmann, ο οποίος ανέπτυξε τη νέα προσέγγιση σε συνεργασία με συναδέλφους του αλλά και ειδικούς μηχανικούς από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. Ωστόσο ο δρ Aszmann πρόσθεσε ότι η διαδικασία τοποθέτησης των βιονικών μελών έχει και κάποιες επιπλοκές, όπως το γεγονός ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτήν θα πρέπει να παίρνουν για πάντα φάρμακα που αποτρέπουν την απόρριψη των μοσχευμάτων.
Το κόστος της επέμβασης, σύμφωνα με τον δρα Aszmann, θα κυμαίνεται στα 30.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα