Λονδρέζος πτυχιούχος ο «τζιχαντιστής Τζον»

ΚΟΣΜΟΣΛονδρέζος πτυχιούχος ο «τζιχαντιστής Τζον»Παρασκευή, Φεβρουάριος 27, 2015 - 16:20

Μεγαλωμένος στο δυτικό Λονδίνο, γόνος εύπορης οικογένειας μεσοαστών, πτυχιούχος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι, μεταξύ άλλων, ο «τζιχαντιστής Τζον», ο κουκουλοφόρος που πρωταγωνιστεί στα βίντεο των ισλαμιστών, όπου εμφανίζονται να αποκεφαλίζουν τους ομήρους.

BBC και «Washington Post» αποκάλυψαν τα στοιχεία του Βρετανού δήμιου, που ονομάζεται Μοχάμεντ Εμουάζι. Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη

φίλους του και άλλους που γνωρίζουν την υπόθεση, αναφέρει ότι ο Εμουάζι πιστεύεται ότι γύρω στο 2012 είχε ταξιδέψει στη Συρία και αργότερα εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «τζιχαντιστής Τζον» γεννήθηκε στο Κουβέιτ, πήγε στο Λονδίνο στα έξι του χρόνια, ο πατέρας του ήταν ταξιτζής (επάγγελμα με καλές απολαβές στη Βρετανία) και προσευχόταν περιστασιακά σε ένα τζαμί στο Γκρίνουιτς, στα νοτιοανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα ουδενός σ' αυτό το στάδιο, ούτε να ενημερώσουμε για την πρόοδο της αντιτρομοκρατικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη» ήταν η απάντηση που έδωσε ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής διοίκησης της μητροπολιτικής αστυνομίας Ρίτσαρντ Γουόλτον, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Η «Washington Post» αναφέρει ότι φίλοι του Εμουάζι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν πως πιστεύουν ότι η ριζοσπαστικοποίησή του άρχισε έπειτα από ένα ταξίδι για σαφάρι στην Τανζανία, ύστερα από την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο.

Ο Εμουάζι και δύο φίλοι του, ένας Γερμανός που ασπάστηκε το Ισλάμ ονόματι Ομάρ και ένας άλλος άνδρας, ο Αμπού Τάλιμπ, δεν έκαναν σαφάρι, αφού συνελήφθησαν μόλις προσγειώθηκαν στο Νταρ ες Σαλάμ, τον Μάιο του 2009. Αργότερα ο «τζιχαντιστής Τζον» πήγε στο Αμστερνταμ, όπου συναντήθηκε με πράκτορα της MI5. Ο τελευταίος τον κατηγόρησε ότι ήθελε να γίνει ισλαμιστής και να βοηθήσει τους Σομαλούς ομοϊδεάτες του. Ο Εμουάζι το διέψευσε και αργότερα είπε ότι ο πράκτορας ήθελε να τον στρατολογήσει στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Βρετανία τον έθεσαν υπό κράτηση το 2010, τον υπέβαλαν σε δακτυλοσκόπηση και ερεύνησαν τα υπάρχοντά του. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών αλλά κατάφεραν να απελευθερωθούν, συνολικά τέσσερις είναι οι Βρετανοί πολίτες που πολεμούν στο πλευρό τους. Εκτός από τον «τζιχαντιστή Τζον», υπάρχουν ακόμη οι «Τζορτζ», «Πολ» και «Ρίνγκο», όπως τους έχουν ονομάσει οι πρώην απαχθέντες, κι επειδή τους έχουν δώσει αυτά τα ονόματα, τους αποκαλούν όλους μαζί «Μπιτλς».

Γιάννης Δουνδουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα