Στάση αναμονής (και πληρωμών) από τους πολίτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣτάση αναμονής (και πληρωμών) από τους πολίτεςΔευτέρα, Ιανουάριος 12, 2015 - 17:09

Συνθήκες ασφυξίας στα φορολογικά έσοδα προκαλούν η στάση πληρωμών χιλιάδων φορολογουμένων προς το Δημόσιο και η παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ελέω εκλογών.
Πρόκειται για μια άτυπη στάση πληρωμών από τους πολίτες που περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου ότι οι θέσεις των δύο κομμάτων για τη φορολογία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ

θέλει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και κάνει λόγο ακόμα και για σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια, η δε Ν.Δ. αναγνωρίζει μεν τις δυσκολίες, πλην όμως και πέρα των μονομερών ενεργειών (ρύθμιση 100 δόσεων) αποφεύγει να ανοίξει ζητήματα που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και θα έχουν δημοσιονομικές συνέπειες. Ως αποτέλεσμα αναμένεται να διευρυνθεί το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση με την τρόικα...


Η υστέρηση είναι μεγάλη στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχει διόγκωση των απλήρωτων φορολογικών και τελωνειακών προστίμων προς την Εφορία. Εστίες κινδύνου είναι επίσης ο χαμηλός ρυθμός νέων αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και οι επιστροφές φόρων 731 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 3.131.000, ενώ περίπου 50.000 οφειλέτες έχασαν τη ρύθμισή τους, αφού άφησαν απλήρωτες δόσεις. Σημειώνεται ότι από 1/1/2013 τα ανεξόφλητα προς την Εφορία έχουν φτάσει στα 18,7 δισ. ευρώ. Εντονος είναι ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο και για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, στα οποία ήδη προβλέπεται έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ το 2015.

Μισθοί, συντάξεις

Η κατάρρευση των εσόδων καθιστά την επόμενη μέρα και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας ακόμα πιο δύσκολες, δεδομένου ότι αυξάνεται το δημοσιονομικό κενό. Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο όχι μόνο με νέα μέτρα, αλλά και με την αγωνία να εξυπηρετήσει μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα. Πόσο μάλλον όταν δεν θα έχουν εισπραχθεί ή θα είναι σε εκκρεμότητα τουλάχιστον οι δόσεις από ΕΚΤ, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Ετσι, ενώ οι περικοπές άνω των 3 δισ. ευρώ στις μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό βοήθησαν στον σχηματισμό υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες ταμειακές ανάγκες στου τομείς της υγείας και της ασφάλισης.


Πριν κλείσει το 2014 δεσμεύτηκαν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού και με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2014 θα διαμορφωθεί στα 741 εκατ. ευρώ και του 2015 στα 898 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε ιδιώτες προμηθευτές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία άλλα 754 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα