Στάχτη έκαναν την Κερατέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτάχτη έκαναν την ΚερατέαΔευτέρα, Ιούλιος 14, 2014 - 16:51

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατραπεί οι περιοχές Σάκκα, Προφήτης Ηλίας, Διψέλιζα και Λάκιζα στην Κερατέα Αττικής μετά την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε το Σάββατο και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν δύσκολες ώρες, ενώ εφιαλτική ήταν και η νύχτα, καθώς η φωτιά απειλούσε κατοικημένες περιοχές.

Εκατοντάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ενώ χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών

και κατοίκων της περιοχής κανένα σπίτι δεν παραδόθηκε στις φλόγες. Η μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε σε τρεις διαφορετικές εστίες στην περιοχή, στην κυριολεξία έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι 150 πυροσβέστες με τη βοήθεια στρατιωτών από παρακείμενο στρατόπεδο έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις αδηφάγες φλόγες και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία αποτέφρωσε εκατοντάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης αφήνοντας πίσω της στάχτη και αποκαΐδια.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, παρά το γεγονός πως στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, παρά μόνο νοτιάς και αυτός με ένταση που έφτανε στην ακμή του μόλις τα 4 μποφόρ. Οπως λένε στην «Espresso» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή του πυρός, η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη πουρνάρια και «το πουρνάρι αρπάζει εύκολα και δύσκολα σβήνεται».

Το «πύρινο τείχος» που δημιούργησαν οι τρεις εστίες φωτιάς γρήγορα μετατράπηκε σ' ένα ενιαίο μέτωπο, το οποίο είχε μήκος 2,5 χιλιομέτρων. Παρά τη δυσκολία και το ανάγλυφο του εδάφους, τόσο οι εναέριες όσο και οι επίγειες δυνάμεις που έδιναν σκληρή μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τις κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα καμία περιουσία πολιτών να μην υποστεί ζημιές, εκτός από ένα ποιμνιοστάσιο και μια αποθήκη στην περιοχή της Λάκιζας.

Τυχαίο;

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά τόσο οι κάτοικοι όσο και οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος έκαναν λόγο για περίεργες «συμπτώσεις» και κινήσεις που μόνο τυχαίες δεν είναι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι στη θέση Σάκκα, προς το βουνό. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και μέσα σε δέκα λεπτά επιτόπου βρέθηκαν αρκετά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ από αέρος έκαναν την εμφάνισή τους δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποίησαν αμέσως ρίψεις νερού.

Πριν προλάβουν να φτάσουν στο σημείο ενισχύσεις με πυροσβεστικά οχήματα και επιπλέον πυροσβέστες, μια δεύτερη εστία φωτιάς ξεσπούσε στην περιοχή, αυτή τη φορά στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, η οποία παρουσιάζει δυσκολία στην κίνηση των βαρέων οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσπαστούν δυνάμεις από το αρχικό μέτωπο της φωτιάς στη Σάκκα προκειμένου να προλάβουν τη φωτιά στον Προφήτη Ηλία.

Κι εκεί που όλοι νόμιζαν πως τα δύο πύρινα μέτωπα, τα οποία «χτυπούσε» η Πυροσβεστική τόσο με τα εναέρια όσο και με τα επίγεια μέσα που διαθέτει, θα «μαζεύονταν» γρήγορα, ήλθε το τελειωτικό χτύπημα για την Κερατέα. Η τρίτη και τελευταία εστία, που ουσιαστικά δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα σε κατοίκους και πυροσβέστες, ξέσπασε με διαφορά μισής ώρας στην περιοχή τις Λάκιζας καίγοντας πουρνάρια και αραιή πευκόφυτη έκταση, με κατεύθυνση όμως προς κατοικημένη περιοχή.

Διέρρηξαν την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης

Κι ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στην Κερατέα, η οποία ήταν περικυκλωμένη από αστυνομικούς και πυροσβέστες που έσβηναν και τις τελευταίες εστίες φωτιάς, άγνωστοι βρήκαν την ευκαιρία και διέρρηξαν χθες τα ξημερώματα την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης. Οι δράστες, παρά το γεγονός πως η περιοχή ήταν γεμάτη πυροσβέστες και οι κάτοικοι ήταν στον δρόμο για να σώσουν τις περιουσίες τους, κατάφεραν να διαρρήξουν την πόρτα της μονής και να μπουν στον ναό, όπου βρίσκεται μια παλιά και θαυματουργή, σύμφωνα με τους κατοίκους, εικόνα της Παναγίας, η οποία ήταν γεμάτη τάματα πιστών. Οι ιερόσυλοι άρπαξαν ολόκληρη την εικόνα μαζί με τα τάματα και έγιναν καπνός μέσα από τα αποκαΐδια που είχε αφήσει η μεγάλη φωτιά...

Επιασαν 49χρονο εμπρηστή

«Ηθελα να βλέπω τα αεροπλάνα να πετούν και τους πυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά». Αυτά τα λόγια είπε ένας 49χρονος στους πυροσβέστες που τον συνέλαβαν ως υπεύθυνο για τις δύο φωτιές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Καρέα και πρόλαβε γρήγορα να σβήσει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος φέρεται να είναι τοξικομανής, ενώ κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει την Αστυνομία για περιπτώσεις κλοπών. Και τις δύο φορές που ξέσπασε φωτιά στην περιοχή κάτοικοι τον είδαν να απομακρύνεται από την εστία της πυρκαγιάς. Ηδη έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Θεοδόσης Π. Πάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα