Ο Mister Zara «κατατρόπωσε» τον Γ. Μπάφετ

ΚΟΣΜΟΣΟ Mister Zara «κατατρόπωσε» τον Γ. ΜπάφετΠαρασκευή, Νοέμβριος 13, 2015 - 12:03

Ο δαιμόνιος Αμάνσιο Ορτέγκα πέρασε τον Γουόρεν Μπάφετ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, δεν ακολούθησε τον δρόμο των ανταγωνιστών του, αλλά με στρατηγικές επιλογές κατάφερε να εκτινάξει στα ύψη τόσο τις πωλήσεις όσο και την περιουσία του.

Αισίως ο πλούτος που συγκέντρωσε την περασμένη χρονιά αυξήθηκε

κατά 17%, φτάνοντας τα 63.800.000.000 ευρώ, γεγονός που τον έφερε ένα βήμα πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει 75.940.000.000 ευρώ, και ένα σκαλί πάνω από τον Γουόρεν Μπάφετ, που έμεινε στα 62.375.000.000 ευρώ.

Ο Αμάνσιο Ορτέγκα οφείλει την περιουσία του στην επιτυχία της Inditex SA, της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο. Με έδρα στην Κορούνια της Ισπανίας, περιλαμβάνει πάνω από 100 εταιρίες, ανάμεσα στις οποίες τις Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear, Bershka, Oysho και Stradivarius. Τα καταστήματα πώλησης που έχει ανοίξει ανά την υφήλιο ξεπερνούν τα 6.600.

Οι αριθμοί της Inditex SA είναι εντυπωσιακοί, όμως δεν θα ήταν αρκετοί για να του εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση στη λίστα του Bloomberg, αν ο Ισπανός μεγιστάνας δεν έστρεφε το τιμόνι της επιχείρησης σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθούσαν οι ανταγωνιστές του.

Η τακτική που ακολούθησε σε στρατηγικής σημασίας θέματα μπορεί να φαινόταν παρακινδυνευμένη, όμως τον δικαίωσε. Την ώρα που οι ανταγωνιστές του προτίμησαν να μεταφέρουν τα εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα για να μειώσουν δραστικά το κόστος, ο Αμάνσιο Ορτέγκα διατήρησε δύο παραγωγικές μονάδες κοντά στην έδρα της εταιρίας στην Ισπανία.

Η στρατηγική

Ταυτόχρονα επέλεξε να διανέμει τα νέα προϊόντα στα καταστήματα δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρησή του ήταν σε θέση να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στις αλλαγές της μόδας. Εβγαζε στα ράφια των καταστημάτων τα νέα μοντέλα πολύ πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές της που έπρεπε να τα μεταφέρουν από τη μακρινή Κίνα. Η εκτίναξη των πωλήσεων στα ύψη ήρθε ως φυσιολογικό αποτέλεσμα. Η τρίτη κίνησή του ήταν να ανοίξει μεγάλα καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους των σημαντικότερων πόλεων κάθε χώρας.

Ενώ πολλοί αντίπαλοί του αποχωρούσαν, προσπαθώντας να αποφύγουν τα υπέρογκα ενοίκια, ο Ορτέγκα έκανε ακριβώς το αντίθετο αναπληρώνοντας το κενό. Οσο για το πού βρήκε τα χρήματα; Μείωσε τα υπόλοιπα έξοδα για την προώθηση των προϊόντων του, καθώς η κεντρική θέση των καταστημάτων του αποδείχτηκε η καλύτερη διαφήμιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιθετικής τακτικής της Inditex SA είναι το κτίριο 4.400 τ.μ. που αγόρασε τον Ιανουάριο στο Σόχο, στο νότιο Μανχάταν, το στέκι των καλλιτεχνών που φημίζεται για τις γκαλερί και την όμορφη αρχιτεκτονική του.

Η εταιρία ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέσα στο 2015 σκοπεύει να ανοίξει 480 νέα outlets, ενώ θα αρχίσουν και οι online αγορές στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και στην Ταϊβάν.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα