Νέο φάρμακο κατά της θρόμβωσης

ΥΓΕΙΑΝέο φάρμακο κατά της θρόμβωσηςΔευτέρα, Δεκέμβριος 21, 2015 - 15:11

Το PZ-128 εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και μπορεί να δράσει άμεσα

Με επιτυχία δοκιμάστηκε νέο φάρμακο, το οποίο εμποδίζει γρήγορα τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, χωρίς ωστόσο να αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγία. Πρόκειται για την ουσία με την κωδική ονομασία ΡΖ-128, η οποία δοκιμάστηκε σε ασθενείς που κάνουν αγγειοπλαστική ή άλλες καρδιολογικές επεμβάσεις και μπορεί να δράσει άμεσα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

Τα αιμοπεταλιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα

σε συνδυασμό με ασπιρίνη αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, με αποτέλεσμα να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο το ενδεχόμενο αν εμφανιστεί σε εγχείρηση. Το νέο φάρμακο έλεγξε ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό επιστήμονα Αθαν Κουλιόπουλος. Το ΡΖ-128 χορηγήθηκε σε 31 ασθενείς, ηλικίας 43 έως 74 ετών, οι οποίοι έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή είχαν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για σχηματισμό αρτηριακής πλάκας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση, διαβήτη και κάπνισμα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα έπαιρναν ήδη φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Το φάρμακο χορηγήθηκε σε διάφορες δοσολογίες και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα έπαιρνε ο ασθενής τόσο μειωνόταν ο σχηματισμός των αιμοπεταλίων, που μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία θρόμβου, αν «κολλούσαν» μεταξύ τους.

Αποβολή

Μάλιστα, στις υψηλότερες δόσεις το ΡΖ-128 απέτρεπε το 80% έως 100% της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.

Εξίσου σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο οργανισμός απέβαλε το φάρμακο από το αίμα μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η δράση του αναστρέφεται γρήγορα και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα πρόκλησης επικίνδυνης αιμορραγίας, η οποία κάποιες φορές θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Γι' αυτό τον λόγο οι ερευνητές χαρακτήρισαν ασφαλές το φάρμακο στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» του αμερικανικού καρδιολογικού συλλόγου.

Ο κ. Κουλιόπουλος χαρακτήρισε το φάρμακο «μοναδικό» και γνωστοποίησε ότι μετά τις δοκιμές αξιολόγησης, θα ακολουθήσει νέος γύρος δοκιμών, στις οποίες θα συμμετάσχουν 600 ασθενείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα