Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση 7.000.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Σινούκ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑνοίγει ο δρόμος για αποζημίωση 7.000.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του ΣινούκΔευτέρα, Δεκέμβριος 21, 2015 - 14:17

Με 13 αποφάσεις του, που αποτελούν «σταθμό», το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους άνω των 7.000.000 ευρώ στους 30 και πλέον συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας με το μοιραίο ελικόπτερο Σινούκ, που παρέσυρε στον θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο, την 11μελή συνοδεία του και το πενταμελές πλήρωμα.

Εντεκα χρόνια μετά την αεροπορική

τραγωδία που συνέβη στις 7 Σεπτεμβρίου 2004 στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέτρεψαν τις αρνητικές εφετειακές κρίσεις, έκριναν πως εννέα ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στον θάνατο τους επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο και έδωσαν το «πράσινο φως» για να επιδικαστούν οι αποζημιώσεις των περίπου 7.000.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.

Αρχικά, οι συγγενείς είχαν δικαιωθεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, στη συνέχεια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη, κρίνοντας πως δεν δικαιούνται αποζημίωση. Τελικά, το ζήτημα έφτασε στο ΣτΕ, το οποίο με 13 αποφάσεις του (θα ακολουθήσουν κι άλλες) ανέτρεψε τις αρνητικές εφετειακές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, κρίνοντας πως «δεν είναι ορθές» και η κρίση του «δεν είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη»

Ετσι, το ζήτημα παραπέμφθηκε για νέα κρίση στο Εφετείο. Μεταξύ των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του Σινούκ περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο κυβερνήτης είχε χαρακτηριστεί οριακά έμπειρος χειριστής του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρων, ενώ και ο συγκυβερνήτης δεν είχε χαρακτηριστεί έμπειρος χειριστής και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Eπεσε στη κοσόλα

Επίσης, το γεγονός ότι τρίτο άτομο (πιθανόν ο πατριάρχης) καθόταν στο κάθισμα το οποίο προορίζεται για τον «επικεφαλής στρατευμάτων» που βρίσκεται στον θάλαμο διακυβέρνησης, καθώς και το ότι η μετακίνησή του ανάγκασε μέλος του πληρώματος να τον βοηθήσει, κάτι που πιθανόν είχε αποτέλεσμα να πέσει στην κονσόλα του πιλοτηρίου.

Τους συγγενείς των θυμάτων εκπροσώπησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (πριν ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα), ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα