Ψαλμωδίες και πάλι στη Ροτόντα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΨαλμωδίες και πάλι στη ΡοτόνταΔευτέρα, Δεκέμβριος 21, 2015 - 14:39

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και το σπουδαίο μνημείο παραδόθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης με μια μεγαλειώδη συναυλία


Επειτα από 40 ολόκληρα χρόνια, ο Ακάθιστος Υμνος εψάλη και πάλι στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες για την αναστήλωσή

της ολοκληρώθηκαν και ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης παρέδωσε στην πόλη το σπουδαίο μνημείο, κατά τη διάρκεια μιας τελετής με έντονα στοιχεία από το Βυζάντιο, που σκόρπισε δέος και ρίγη συγκίνησης σε εκατοντάδες πολίτες.



Οι επιβλητικές φωνές ιεροψαλτών και χορωδών καθήλωσαν όσους βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Ροτόντα και συμμετείχαν στην τελετή που έγινε για να παραδοθεί στο κοινό η εντυπωσιακή εκκλησία, που είναι ταυτόχρονα «μνημείο, μουσείο και ναός μαζί».

Η τελετή

Σε αυτό συνέβαλε η συναυλία που δόθηκε, στην οποία συνέπραξαν το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα», που ταξίδεψε από τη Μόσχα στη Θεσσαλονίκη ειδικά για την τελετή.

Στον χαιρετισμό του, που μετέφερε στους παρευρισκομένους η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεάδη - Βλαζάκη, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς τόνισε τον «ισχυρό διαπολιτισμικό συμβολισμό της Ροτόντας, που ενώνει διαφορετικούς κόσμους» και συνεχάρη όσους εργάστηκαν για να συντελεσθεί το σπουδαίο έργο της συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου.

Ιδιαίτερα συγκινημένος για την απόδοση της Ροτόντας εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που ωστόσο προκάλεσε στην ομιλία του όταν αναφέρθηκε στους «καβγάδες» που ξέσπασαν το 1995 με την Εκκλησία, με αφορμή τη χρήση του μνημείου. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το μνημείο της Ροτόντας είναι «πιο σημαντικό και από τον Λευκό Πύργο στην εικόνα και την Ιστορία της Θεσσαλονίκης».



Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής της UNESCO Καίτη Τζιζικώστα αναφέρθηκε στα 17 από τα 1.007 παγκόσμια μνημεία του καταλόγου της UNESCO που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο (στα οποία εντάσσεται η Ροτόντα), υπογραμμίζοντας πως «πολιτισμός, τουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες και μπορούν να αποδώσουν καρπούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα