Καταστροφές!

17:24 2/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΤΟΝΟΙ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗΣΚαταστροφές!Δευτέρα, Φεβρουάριος 2, 2015 - 17:17

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές, τους θυελλώδεις νοτιάδες και τις τεράστιες ποσότητες αφρικανικής σκόνης που κάλυψαν τον ουρανό. Το ισχυρότερο χτύπημα δέχτηκαν η Ηπειρος και η Ευρυτανία, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση

ανάγκης εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών και κατολισθήσεων, ωστόσο ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλές ακόμη περιοχές.

Οι σαρωτικοί άνεμοι και η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της σκόνης από τη βόρεια Αφρική ήταν τα μόνα ουσιαστικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Οι νοτιάδες ξεπέρασαν σε ένταση τα 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου καθώς και την αναστολή λειτουργίας πολλών πορθμειακών γραμμών, ενώ ακυρώσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο εξαιτίας της μειωμένης ορατότητας λόγω σκόνης.

Δεν είχαν την ίδια τύχη η Ηπειρος, η Ευρυτανία και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου... τόνους βροχής, με αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Ιωάννινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία καθώς και ο νομός Αρτας, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Αραχθου, η στάθμη του οποίου έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι χθες τα ξημερώματα. Μάλιστα το νερό παρέσυρε το γεφύρι της Πλάκας, ενώ εκφράζονται φόβοι και για το περίφημο γεφύρι της Αρτας. Στη Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου. Δραματικές ώρες ζουν τα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου λόγω της υπερχείλισης του ποταμού, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ευρυτανία, όπου έχουν αποκλειστεί πολλές περιοχές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Εκτεταμένες κατολισθήσεις προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου, ενώ διακοπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης ποταμών ή κατολισθήσεων είχαμε επίσης σε Ροδόπη, Κιλκίς, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Καστοριά, Κοζάνη, Καρδίτσα, Αχαΐα, Λακωνία κ.α.

Οι πλημμύρες ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών» που δοκιμάζονται από την κακοκαιρία και ανακοίνωσε την άμεση αποστολή κυβερνητικών και τεχνικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές. Αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετέβη στην Αρτα, όπου συμμετείχε σε νέα σύσκεψη με τοπικούς φορείς.



Η θεομηνία κατέστρεψε (σχεδόν ολοσχερώς) το γεφύρι της Πλάκας

Η απώλεια ενός ιστορικού μνημείου της νεότερης Ελλάδας πλήγωσε χθες τους κατοίκους στα Τζουμέρκα αλλά και ολόκληρη την Ηπειρο. Ο λόγος για το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την καταρρακτώδη βροχή και τα ορμητικά νερά του ποταμού Αραχθου. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν χθες το πρωί σοκ όταν διαπίστωσαν ότι η «Ακρόπολη» των Τζουμέρκων δεν υπάρχει πια. Οπως μαρτυρούν και οι εικόνες, το ονομαστό γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε εξαιτίας της θεομηνίας και μόνο οι δύο βάσεις του, στις όχθες του ποταμού, παραμένουν στη θέση τους.

Το πέτρινο γεφύρι είναι μία από τις ωραιότερες και πιο γνωστές κατασκευές λαϊκής αρχιτεκτονικής της Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, με άνοιγμα τόξου 40,2 μέτρα, ύψος (στο κέντρο) 21 μέτρα και πλάτος καταστρώματος 3,2 μέτρα. Η ειρωνεία είναι ότι κατέρρευσε έναν χρόνο προτού συμπληρώσει τα 150 χρόνια! Αχτίδα φωτός αποτελεί πάντως η πρόταση του ΕΜΠ, που προτίθεται να διεξάγει δωρεάν τη μελέτη για την ανακατασκευή του γεφυριού.

Το γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε το 1866, με αρχιμάστορα τον Κώστα Μπέκα από τα Πράμαντα και με έξοδα κατοίκων της περιοχής. Επρόκειτο για γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στη σκλαβωμένη Ηπειρο τον 19ο αιώνα. Επίσης, εκεί υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1944 η Συμφωνία της Πλάκας - Μυροφύλλου για την κοινή δράση των αντιστασιακών δυνάμεων κατά των Γερμανών.


Πέφτουν οι άνεμοι, αλλά νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από την Τετάρτη

Υφεση θα παρουσιάσει σήμερα η κακοκαιρία, καθώς οι βροχές θα περιοριστούν σε διάρκεια και ένταση, αν και σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πέσουν στα 6-7 μποφόρ, ενώ η αφρικανική σκόνη αρχικά θα κινηθεί στα νοτιοανατολικά και έπειτα θα απομακρυνθεί από την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο την Τετάρτη έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας, και μάλιστα με παρόμοια χαρακτηριστικά!

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 - 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση 4-5 βαθμών Κελσίου και θα φτάσει τους 13 βαθμούς στα βόρεια, τους 15-16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 17-18 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Ανάλογες μετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν και αύριο, με τοπικές βροχές και καταιγίδες να πλήττουν κυρίως τη δυτική Ελλάδα και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Ενα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τη χώρα την Τετάρτη, με αποτέλεσμα βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Επίσης, η στροφή των ανέμων σε νοτιάδες θα φέρει άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και λασποβροχής. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων προβλέπεται την Πέμπτη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα