Ιδιώτες στο φεγγάρι

14:07 7/6/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΙδιώτες στο φεγγάριΤρίτη, Ιούνιος 7, 2016 - 14:06

Το «πράσινο φως» των ΗΠΑ περιμένει εταιρία για την πρώτη (μη κυβερνητική) διαστημική αποστολή!

Θα θέσει τα νομικά αλλά και διπλωματικά θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, στην οποία οι ιδιώτες θα επενδύουν στην εξερεύνηση του Διαστήματος για εμπορικούς σκοπούς και την εκμετάλλευση των πρώτων υλών του.

Νέα εποχή στην εξερεύνηση και, κυρίως, την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Διαστήματος ανοίγει η επικείμενη έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση

της πρώτης ιδιωτικής διαστημικής αποστολής στη Σελήνη.

Μέσα στο 2017, η εταιρία Moon Express σκοπεύει να εκτοξεύσει από τη Νέα Ζηλανδία πύραυλο που θα φέρει σεληνάκατο με επιστημονικά όργανα βάρους περίπου εννέα κιλών, οπότε ζήτησε σχετική άδεια. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι είναι πολύ κοντά στο να δώσουν την έγκρισή τους και πως ετοιμάζονται να καλύψουν το νομικό κενό που εμποδίζει την πρώτη ιδιωτική αποστολή διαστημικού οχήματος μακριά από την τροχιά της Γης. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας ότι εργάζονται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τις αναδυόμενες εμπορικές δραστηριότητες στο Διάστημα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα θέσει τα νομικά αλλά και τα διπλωματικά θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, στην οποία οι ιδιώτες θα επενδύουν στην εξερεύνηση του Διαστήματος για εμπορικούς σκοπούς και την εκμετάλλευση των πρώτων υλών του. Η απόφαση θα εφαρμοστεί, για παράδειγμα, στις εταιρίες που θα δημιουργήσουν διαστημικά σκάφη για την εξόρυξη μεταλλευμάτων από μετεωρίτες ή για τον εντοπισμό διαστημικών αποβλήτων. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, καθώς οι κανόνες που θα θεσμοθετήσει η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις διεθνείς συμφωνίες.

Εγκριση

«Στο παρελθόν», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Moon Express Ρομπ Ρίτσαρντς, «μόνο οι κυβερνήσεις αναλάμβαναν διαστημικές αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης», προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένοι να λάβουν την κυβερνητική έγκριση για την αποστολή στο φεγγάρι. Ωστόσο, αν και ο προγραμματισμός τους προβλέπει ότι η εκτόξευση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2017, υπάρχει μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες, όπως ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει τη σεληνάκατο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα. Κι αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει την υλοποίηση του πρότζεκτ.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα