«Φιλί της ζωής» οι εκπτώσεις;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Φιλί της ζωής» οι εκπτώσεις;Τρίτη, Ιανουάριος 13, 2015 - 16:37

Στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν επισήμως χθες με τις προσφορές να αγγίζουν και το 70%, ποντάρουν και εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους για οικονομική ανάσα οι καταστηματάρχες της χώρας, μετά τους χαμηλούς τζίρους των Χριστουγέννων. Η περίοδος των εκπτώσεων

θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Κυριακή (στις 18 Ιανουαρίου) τα μαγαζιά θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.


Πάντως, χαρακτηριστικό της απογοήτευσης των εμπόρων για τα... μαύρα Χριστούγεννα είναι ότι τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται άνω του 30% τις ημέρες των γιορτών. Την ίδια ώρα για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις η πτώση στις πωλήσεις της άγγιξε το 20% με 30%, στις υπόλοιπες έφτασε το 20%, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ακόμα και πτώση άνω του 40%! Οι έμποροι ελπίζουν τώρα πως η κατάσταση στην αγορά θα βελτιωθεί κάπως με τις χειμερινές εκπτώσεις, παρά τις εκτιμήσεις που προβλέπουν κάμψη της τάξης του 5% ως 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ), οι πωλήσεις που παρουσίασαν φέτος στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μέσα στις γιορτές ήτανχαμηλότερες σε σύγκριση με το 2013. Μάλιστα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες το νέο έτος έκανε ποδαρικό με «βουτιά» στις πωλήσεις.

Οι πωλήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι το 71% των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό εμφάνισε μικρότερες πωλήσεις σε σύγκριση με τη χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2013, ενώ για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών το 2013 κάτω των 15.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 90%.


Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι των ειδών οικιακού εξοπλισμού, των επιμορφωτικών και των ειδών ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στον κλάδο των φαρμακευτικών και καλλυντικών ειδών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο κλάδος που αναμένεται να κερδίσει τις προτιμήσεις των πελατών και το μεγαλύτερο κομμάτι της καταναλωτικής δαπάνης είναι της ένδυσης - υπόδησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα