Εξωγήινα σήματα από το Διάστημα!

17:34 4/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΕξωγήινα σήματα από το Διάστημα!Παρασκευή, Μάρτιος 4, 2016 - 17:29

Μήπως, τελικώς, όταν ο Ε.Τ. έφυγε πριν από πολλά χρόνια για να γυρίσει στον πλανήτη του είπε στους άλλους εξωγήινους ότι υπάρχει ζωή στη Γη; Μήπως τα σήματα που έχουμε στείλει στα βάθη του Διαστήματος, αναζητώντας ζωή, βρήκαν ανταπόκριση; Μήπως, τελικώς, όπως «γνέφουμε» εμείς στους εξωγήινους, μας κάνουν και εκείνοι σινιάλο;

Μυστήρια σήματα τα οποία προέρχονται από «ισχυρό εξωτικό αντικείμενο» που βρίσκεται σε σταθερό σημείο του σύμπαντος σπαζοκεφαλιάζουν τους αστρονόμους και αναπτερώνουν το ηθικό εκείνων που

θεωρούν ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ζωή. Οι ειδικοί για πρώτη φορά εντόπισαν «γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Bursts-FRBs), οι οποίες ήταν επαναλαμβανόμενες και φαίνεται ότι προέρχονται από μια κοινή πηγή πολύ πέρα από τον γαλαξία μας. Είναι σαν κάποιος να στέλνει μήνυμα.

Ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τη Λόρα Σπίλτερ του γερμανικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max Planck, που εδρεύει στη Βόνη, αναφέρουν σε σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Nature» ότι η πηγή του φαινομένου πρέπει να είναι κάποιο υπερβολικά ισχυρό αντικείμενο, που περιοδικά παράγει τέτοιες ραδιοεκρήξεις σε διάστημα μικρότερο του λεπτού.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε μια τέτοια έκρηξη το 2007, ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο τι τις προκαλεί. Πιθανές εξηγήσεις είναι ότι προέρχονται από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (σουπερνόβα) ή τη βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα νετρονίων (πάλσαρ) σε μια μαύρη τρύπα ή μια έκρηξη ακτίνων-γάμα.

Στο Πόρτο Ρίκο

Ομως η πολύ πρόσφατη ανακάλυψη επαναλαμβανόμενων σαν φλας FRBs για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πόρτο Ρίκο -το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, με διάμετρο 305 μ.- περιπλέκει τα πράγματα και αναζητείται πλέον μια πιο «εξωτική» πηγή προέλευσης, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, και όχι ένα ευκαιριακό κοσμικό γεγονός.

«Οχι μόνο ήταν επαναλαμβανόμενες αυτές οι εκρήξεις, αλλά η φωτεινότητά τους και το φάσμα τους επίσης διαφέρουν από εκείνα άλλων γρήγορων εκρήξεων ραδιοκυμάτων» σημειώνει η Laura Spitler. Τι θα μπορούσε, όμως, να λύσει το μυστήριο του πομπού αυτών των «φλας», που ήδη από κάποιους ερμηνεύονται ως πιθανά σήματα εξωγήινων πολιτισμών;

«Ο εντοπισμός του γαλαξία που φιλοξενεί αυτή την πηγή είναι καίριας σημασίας για να κατανοήσουμε τις ιδιότητές της» σχολίασε ο καθηγητής Γιάσον Χέσελς, αστρονόμος του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ. «Οταν θα έχουμε εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση του κατ' επανάληψη αποστολέα μηνυμάτων, θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εκεί γαλαξίας» συμπλήρωσε.

Keywords
Αναζητήσεις
το σημα στο αρεσιμπο
Τυχαία Θέματα