10 χρόνια στον «άνθρωπο που έκανε όλα τα deals»

13:49 3/8/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«NOOR ONE»10 χρόνια στον «άνθρωπο που έκανε όλα τα deals»Τετάρτη, Αύγουστος 3, 2016 - 13:48

Με ισόβια και βαριά πρόστιμα στους πέντε από τους 13 καταδικασθέντες για την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο «Noor One», αλλά με ελεύθερο αυτόν που έκανε όλα τα deals, έπεσε χθες η αυλαία στην πολύκροτη δίκη που κράτησε 10 μήνες και «σημαδεύτηκε» από μαφιόζικες δολοφονίες, «περίεργους» θανάτους και άλλα απρόοπτα!

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε μικρές διαφοροποιήσεις από την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία είχε προτείνει

την περασμένη Τετάρτη τις ανώτατες ποινές για τους ενόχους. Τη μεγαλύτερη ποινή τήν επέβαλε στον «κάπτεν Τζωρτζ» της δικογραφίας Γιώργο Μπουρδούβαλη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για κακουργήματα περί ναρκωτικών, επιπλέον κάθειρξη εννέα χρόνων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και χρηματικό πρόστιμο 600.000 ευρώ.

Σε ισόβια και οκτώ χρόνια, με πρόστιμο 300.000 ευρώ, καταδικάστηκε για τα ίδια αδικήματα ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Στους τρεις Τούρκους που είχαν συλληφθεί στην αποθήκη στο Κορωπί επιβλήθηκαν επίσης ισόβια και οκτώ χρόνια, αλλά μικρότερο πρόστιμο, ύψους 200.000 ευρώ.

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου να χορηγήσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση πέντε κατηγορουμένων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε καθείρξεις 8-10 ετών για απλή συνέργεια, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή, η οποία είχε ζητήσει να μη δοθεί αναστολή σε κανέναν από τους καταδικασθέντες! Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει η εισαγγελική λειτουργός, δεν έπρεπε να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα, καθώς η ποσότητα της ηρωίνης που κατασχέθηκε ήταν εξαιρετικά μεγάλη, πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας:

«Η ποσότητα αυτή, αν πολλαπλασιαζόταν, θα έφτανε τους οκτώ τουλάχιστον τόνους, οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και δη νέους» τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. Το δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο της ελευθερίας (ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό) στον επιχειρηματία και πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος ήταν ο μεσάζοντας στην αγοραπωλησία του δεξαμενόπλοιου!

Τελικά καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση της ηρωίνης και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, σύμφωνα με τους οποίους υποχρεώνεται να εμφανίζεται κάθε πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ.

Περιοριστικοί όροι

Οι υπόλοιποι τέσσερις, στους οποίους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, είναι ο πρώην ιδιοκτήτης του «Noor One» Παναγιώτης Φάρος, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για απλή συνέργεια, ο υποψήφιος μισθωτής του πλοίου Βασίλης Κουρούβανης, που «εισέπραξε» την ίδια ποινή, ένας Τούρκος και ο πρώην οδηγός και «έμπιστος» του Μάκη Γιαννουσάκη, Σταύρος Λάγιος. Ο τελευταίος καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία σε ποινή κάθειρξης 10 ετών (μειοψήφησε ο ένας δικαστής, ο οποίος πρότεινε να του επιβληθούν ακριβώς τα μισά).

Αντιθέτως, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για χορήγηση αναστολής στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, τον Ιρανό Αχματζέντ Μπονιάντ και τον ιδιοκτήτη της νταλίκας (καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), ο οποίος είναι φυγόδικος. Στον Καρτσώνη, που κατηγορείται ότι νοίκιασε στον Μάκη Γιαννουσάκη την αποθήκη στο Κορωπί, επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών και χρηματικό πρόστιμο 80.000 ευρώ, ενώ στον Ιρανό συνοδό του φορτίου, ο οποίος επέβαινε στη λάντζα που μεταφόρτωσε μεσοπέλαγα τα ναρκωτικά στο πλοίο, επιβλήθηκαν 16 χρόνια και πρόστιμο 60.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση των ποινών έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τους καταδικασθέντες, ενώ στο άκουσμα ότι κέρδισε την πολυπόθητη αναστολή ο Παναγιώτης Φάρος ξέσπασε συγκινημένος σε κλάματα.

Απειλές και πιέσεις σε δικαστικούς

Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One», τον Οκτώβριο του 2015, η πρόεδρος, η οποία είχε κληρωθεί να εκδικάσει την υπόθεση, αποχώρησε ξαφνικά για «προσωπικούς λόγους». Ακολούθησε μια σειρά από σοβαρά περιστατικά, που συνδέονται με απειλές και πιέσεις εις βάρος δικαστικών λειτουργών.

Πριν από λίγες ημέρες ο εφέτης Πειραιά, μέλος της σύνθεσης που δικάζει την πολύκροτη υπόθεση, έγινε παραλήπτης τρομοδέματος, ενώ στενό συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού της εισαγγελέως της έδρας δέχτηκε απειλητική επίσκεψη από «φουσκωτούς»! Ολα αυτά συνέβησαν λίγα 24ωρα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία, απαγγελθούν οι ποινές στους καταδικασθέντες και αποφασιστεί εάν η έφεσή τους θα έχει αναστέλλουσα ισχύ.

Τρομοδέμα

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη ο εφέτης Πειραιά έγινε αποδέκτης ενός δέματος που συνοδευόταν από σημείωμα, το οποίο υπέγραφε ένας δήθεν καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ζητούσε τη βοήθεια του δικαστικού λειτουργού για την εκπόνηση εργασίας, την οποία προετοίμαζαν φοιτητές του. Υποψιασμένος ο δικαστής, έψαξε στο google, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ανύπαρκτο πρόσωπο και ειδοποίησε την Αντιτρομοκρατική.

Την ίδια κιόλας ημέρα δύο γεροδεμένοι άνδρες χτύπησαν το κουδούνι της κατοικίας στενού συγγενικού προσώπου της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή και ζήτησαν ονομαστικά την εισαγγελική λειτουργό με... απειλητικό ύφος. Ομως, τελικά, οι δύο άγνωστοι εξαφανίστηκαν πριν φτάσει η Αμεση Δράση.

Μυστήριο το ποιος διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση

Τελικά, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν κατάφερε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα που αφορούσε την ταυτότητα του ανθρώπου που χρηματοδότησε τη μεταφορά της ποσότητας-μαμούθ των 2,1 τόνων ηρωίνης, η οποία θα σκόρπιζε τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους.

Με την αμφιλεγόμενη ετυμηγορία του, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικής έρευνας και 10 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά κατέληξε στο παράδοξο συμπέρασμα ότι το φορτίο της ηρωίνης έφτασε... ορφανό στη χώρα μας!

Κανένας εκ των καταδικασθέντων δεν κηρύχθηκε ένοχος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και πλέον οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος τη διηύθυνε, συνεχίζοντας τις έρευνές τους για την υπόθεση!

Οι εννέα αιφνίδιοι, βίαιοι και περίεργοι θάνατοι βασικών «πρωταγωνιστών»

Το ένα μετά το άλλο έκλεισαν για πάντα τα στόματα εννέα βασικών εμπλεκομένων στην υπόθεση του «Noor One» από τότε που αποκαλύφθηκε, τον Ιούνιο του 2014, ως σήμερα, σε μια αλυσίδα θανάτων, κάποιοι από τους οποίους ήταν αιφνίδιοι, άλλοι βίαιοι και άλλοι... περίεργοι!

Εκείνος, πάντως, που καθόρισε κατά πολύ τη μέχρι στιγμής πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη ήταν ο θάνατος του παραπληγικού Τούρκου κατηγορουμένου Serhan Baskale, φερόμενου και ως «εγκεφάλου» της μεταφοράς των ναρκωτικών. Εναν χρόνο και έναν μήνα μετά τον εντοπισμό του φορτίου της ηρωίνης, τον Ιούλιο του 2015, ο παραπληγικός κρατούμενος ξεψύχησε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου είχε μεταφερθεί από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

Εν ψυχρώ δολοφονία

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, νεκρός είναι και ο καταζητούμενος Ιρανός Ahmed Sahid, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ η 19χρονη κόρη και ο 23χρονος οδηγός ενός Τούρκου εμπόρου ναρκωτικών. Τρεις μήνες αργότερα βρέθηκαν νεκροί οι δύο νεαροί Τούρκοι, φερόμενοι ως δράστες της διπλής δολοφονίας! Στις 27 Δεκεμβρίου του 2014 δολοφονήθηκε στο Αμστερνταμ ένας 50χρονος Ολλανδός, ο οποίος φέρεται ότι σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ τον περασμένο Απρίλιο απεβίωσε ο 32χρονος Ινδός Shirastava Deubrat Kumat (ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση) μετά τη διακομιδή του από το Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας στο Τζάνειο.

Τέλος, στις 4 Μαΐου 2016 βρέθηκε νεκρός στο Ντουμπάι ένας 58χρόνος Ιρανός, τον οποίο γάζωσαν άγνωστοι με εννέα σφαίρες μέσα στο αυτοκίνητό του!

Keywords
Τυχαία Θέματα