Τσίπρας: Είμαστε πιο φιλοευρωπαϊστές από ό,τι οι Συντηρητικοί που πρόδωσαν τους πολίτες της Ευρώπης

23:49 17/1/2014 - Πηγή: TNSite

"Για τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα είναι ως εκ τούτου ύστατη στιγμή να αρχίσει να εξασκείται στο ρόλο του ηγέτη και να συνομιλεί με δημοσιογράφους από το εξωτερικό, ακόμη και αν το πρόγραμμά του είναι υπερπλήρες και η συνάντηση με την "Ντι Πρέσε" την περασμένη Παρασκευή ορίστηκε την τελευταία στιγμή", παρατηρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Μίχαελ Λασίνσκι.

Κατά τον ίδιο, οι φήμες πως ο 39χρονος αρχηγός, ο οποίος είχε αρχίσει την

πολιτική σταδιοδρομία του στην Κομμουνιστική Νεολαία, έκανε τους περασμένους μήνες μαθήματα αγγλικής γλώσσας, πρέπει να έχουν δόση αλήθειας καθώς εμφανίζονται εκλεπτυσμένες όχι μόνον οι εκφράσεις του αλλά και το μήνυμά του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δηλαδή "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποιο φάντασμα αλλά ένα τελείως κανονικό κόμμα με νόμιμα και (λογικά) αιτήματα".

Συγχρόνως από την αρχή των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας δεν αφήνει καμία αμφιβολία επισημαίνοντας πως "το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα έχει αποτύχει", ενώ μη πιστεύοντας τις προβλέψεις της ΕΕ ότι η οικονομία της Ελλάδας θα παρουσιάσει εφέτος και πάλι ανάπτυξη, σημειώνει πως "η χώρα θα βιώσει τον έβδομο χρόνο ύφεσης" και πως η πολιτική λιτότητας, εξαιτίας έλλειψης χρήματος, έχει προκαλέσει μια "κοινωνική καταστροφή" με ταυτόχρονα παραπέρα αύξηση του όγκου του δημόσιου χρέους.

Το χρέος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέρχεται σε 173% του ΑΕΠ και αναμένεται εφέτος να σταθεροποιηθεί, εφόσον βέβαια δεν διαψευστούν οι προβλέψεις, όπως παρατηρεί ο κ. Τσίπρας, ζητώντας ως λογική συνέπεια τον "άμεσο τερματισμό της πολιτικής λιτότητας".

Ο ίδιος, από την πλευρά του λαμβάνει υπόψη πως η τρόικα - που στήριξε την Αθήνα με 240 δισεκατομμύρια ευρώ - δεν συμφωνεί με αυτή τη διάγνωσή του, αλλά συγχρόνως απορρίπτει με έμφαση την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει αποδομητική στάση και θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, λέγοντας ότι "είμαστε πιο φιλοευρωπαϊστές από ό, τι οι Συντηρητικοί που πρόδωσαν τους πολίτες της Ευρώπης".

Στο ερώτημα για το "πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σώσει την Ευρωζώνη" ο Αλέξης Τσίπρας απαντά χαρακτηριστικά: "με μια πανευρωπαϊκή συμφωνία κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Λονδίνου για το χρέος το 1953», που θα συνοδεύεται από ένα "τεράστιο" πακέτο επενδύσεων για τη Νότια Ευρώπη η οποία πλήττεται από την κρίση", καθώς, κατά την άποψή του, "η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη στις χώρες του ελλείμματος".

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, πίσω από αυτές τις διατυπώσεις κρύβονται όμως παλιά περιεχόμενα, καθώς η Διάσκεψη του 1953 έφερε μια μαζική διαγραφή χρέους για τους πιστωτές της Γερμανίας, και η επιθυμία για μια συμφωνία κατά το πρότυπο του Λονδίνου ηχεί αναμφίβολα καλύτερα μεν από μια έκκληση προς τους πιστωτές να παραιτηθούν από τα χρήματά τους, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ως προς την αιτίαση για επενδύσεις, η ΕΕ υποστήριξε την οικοδόμηση των ελληνικών υποδομών επί δεκαετίες και παρόλα αυτά στην Αθήνα δημιουργήθηκαν χρέη, καταλήγει το δημοσίευμα της "Ντι Πρέσε".

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα