Bέβαιη η υπερθέρμανση με υπαίτιο τον άνθρωπο

01:23 28/9/2013 - Πηγή: TNSite

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ξεκάθαρη και η αιτία βρίσκεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα αναφέρει έκθεση διεθνούς επιστημονικής επιτροπής υπό τον ΟΗΕ

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που έχουν συστήσει τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία συγκεντρώνει τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως για τα κλιματικά φαινόμενα. Το περιεχόμενό της εγκρίθηκε μετά από συνάντηση που είχε η IPCC στη Στοκχόλμη επί μία
εβδομάδα. Το εν λόγω πόρισμα αποτελεί το πρώτο μέρος σχετικής τριλογίας που θα εμφανίσει η IPCC μέσα σε ένα χρόνο. Το κείμενο, αν και μόλις 36 σελίδων, θεωρείται ως το πλέον εμπεριστατωμένο που έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα πάνω στην κατανόηση των μηχανισμών πρόκλησης των κλιματικών αλλαγών. Χρησιμοποιεί δε μια σειρά από απολύτως αντικειμενικά στοιχεία, όπως είναι η διαχρονική αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, τα ποσοστά τήξης των πάγων και του χιονιού, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ορισμένα εκατοστά, καθώς η αύξηση των τιμών συγκεκριμένων εναέριων ρύπων.

Κατόπιν όλων αυτών η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες κλιματικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί από το 1950 δεν έχουν προηγούμενο για πολλές δεκαετίες πιο πίσω ή και αιώνες. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας για κάθε μία από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες είναι η μεγαλύτερη από το 1850 που τηρούνται αναλυτικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό, επίσης, της έκθεσης είναι ότι αποδίδει για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια στον ανθρώπινο παράγοντα το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Συγκεκριμένα, το πόρισμα της IPCC αναφέρει ότι οι πιθανότητες να ευθύνεται ο άνθρωπος για αυτή την αλλαγή ανέρχονται στο 95%. Το ποσοστό αυτό ήταν 90% στην αντίστοιχη έκθεση του 2007 και μόλις 66% σε εκείνη του 2001.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η έκθεση προβλέπει, αν δε ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερους καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων. Προειδοποιεί, επίσης, ότι η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στην τελευταία δεκαετία δεν πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή των τάσεων και δεν αναμένεται να διαρκέσει.

Να σημειωθεί ότι εδώ και 20 χρόνια, με μια σειρά από διεθνείς διασκέψεις, πρωτόκολλα και συμφωνίες, οι κυβερνήσεις περίπου 200 χωρών έχουν δεχθεί να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέρει εγκαταλείποντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και στρεφόμενες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τελευταία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την επίτευξη μίας συμφωνίας μέσω του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2015. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα αυτά έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, ενώ αρκετές χώρες ανεπίσημα ή και επίσημα δε συμμορφώνονται.

Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα