Για πάντα στη φυλακή ο κανίβαλος δικτάτορας

Ένοχος γενοκτονίας κρίθηκε ο πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλα Efrain Rios Montt, καθώς, από την ακροαματική διαδικασία, αποδείχτηκε πως είχε άμεση ευθύνη για τον θάνατο τουλάχιστον 1.700 ιθαγενών Μάγια της φυλής Ιxil, μια μαζική εξόντωση που συντελέστηκε κατά τη διετία 1982-1983...

Ο δικτάτορας κατά την εποχή της παντοδυναμίας του που κατ' εντολή του βασανίστηκαν, βιάστηκαν και τέλος, θανατώθηκαν, τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι της φυλής των Μάγιας.

Η τριμελής επιτροπή του δικαστηρίου της Γουατεμάλα δεν χρειάστηκε πάνω από μία ημέρα για να εκδώσει και να ανακοινώσει την ετυμηγορία
της, και η ποινή που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 10/5 στον 86χρονο δικτάτορα ήταν κάθειρξη 80 ετών.
Μάρτυρας κατηγορίας, απόγονος των Μάγιας Ixil και συγγενής των αφανισμένων, καταθέτει στο δικαστήριο της Γουατεμάλα για τις φρικαλεότητες του δικτάτορα Efrain Rios Montt.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δίκη έχει μια σημαντική πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, που κάποιος καταδικάζεται για γενοκτονία από δικαστήριο της ίδιας του της χώρας.

Κυριολεκτικά ανατριχιαστικές ήταν οι λεπτομέρειες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς, δεκάδες ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας, απόγονοι των ιθαγενών Ixil, οι οποίοι προσκόμισαν ντοκουμέντα που περιέγραφαν δολοφονίες, βασανισμούς και βιασμούς του γηγενούς πληθυσμού, ενώ παράλληλα δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία περί του ότι ο καταδικασθείς δικτάτορας Efrain Rios Montt, όχι απλώς γνώριζε κάθε λεπτομέρεια αλλά δεν έκανε και καμία ενέργεια προκειμένου να τις αποτρέψει.

Μετά από την απόφαση ο εγκληματίας Montt οδηγήθηκε κατ' ευθείαν -και για πρώτη φορά στη φυλακή, καθώς, ο μέχρι τότε «κατ' οίκον» περιορισμός του άρθηκε, μπροστά στο μέγεθος της φρικαλεότητας του, αποδεδειγμένου πλέον, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητος.
Keywords
Τυχαία Θέματα