Εταιρείες Συμβούλων "ψαρεύουν" υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Tα άγχη και τις αγωνίες δεκάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κάποιες «εταιρείες συμβούλων» που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά υποσχόμενες τραπεζικούς διακανονισμούς, φυσικά με το αζημίωτο.....

Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ, καθημερινά δεκάδες πολίτες δέχονται τηλεφωνήματα από εκπροσώπους αυτών των εταιρειών που αναλαμβάνουν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς ή ακόμα και παροχή δικαστικής συνδρομής.
«Τα γραφεία αυτά καλούν στην τύχη από τον τηλεφωνικό κατάλογο και
ρωτούν αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο ή γνωστός που έχει χρέη σε τράπεζες» αποκαλύπτει στο protothema.gr ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Τους τελευταίους μήνες η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες για γραφεία συμβούλων που, χωρίς καμία νομιμοποίηση, ζητούν μεγάλες χρηματικές προκαταβολές και αμοιβές ανά οφειλέτη για τη «διαμεσολάβηση» για εξωδικαστικές ρυθμίσεις και παροχή συμβουλών σε σχέση με το νόμο για τη ρύθμιση οφειλών.

Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι οι εταιρείες αυτές χρεώνουν με 200 ευρώ το άνοιγμα του φακέλου για τον κάθε πελάτη, ενώ στη συνέχεια το κόστος είναι 200 ευρώ για το χρέος σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ρυθμίσει το χρέος από δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε πέντε τράπεζες, το ποσόν που θα πρέπει να καταβάλει είναι 1.200 ευρώ μόνο και μόνο για να υποβληθεί μέσω της εταιρείας το αίτημα για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με το Ν. 3869/2010, η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ενώσεων Καταναλωτών και φορέων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των δικηγόρων.

Μετά τις καταγγελίες δεκάδων πολιτών η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί:
• Τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ασκήσει ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εκμεταλλεύονται το Ν. 3869/2010 προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
• Τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε «διαμεσολαβητές» δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ. και να εμπιστεύονται μόνο τους φορείς που έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία
Καταναλωτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα