Ολυμπιακοί Αγώνες: Διαμάχη ΔΟΕ-Ισραήλ για τους νεκρούς του Μονάχου

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου δεν θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των Ισραηλινών αθλητών που σκοτώθηκαν πριν από 40 χρόνια, στη διοργάνωση του Μονάχου. Αυτό ανακοίνωσε στο Κεμπέκ του Καναδά εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ,
ο οποίος απάντησε στις αιτιάσεις των Ισραηλινών, που είχαν υποβάλει το αίτημα.....

«Η ΔΟΕ έχει τιμήσει επανειλημμένως την τραγωδία του 1972 και θα το κάνει για μία ακόμη φορά στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στη διάρκεια της διοργάνωσης, αλλά δεν θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην τελετή έναρξης των Αγώνων», είπε το στέλεχος της ΔΟΕ, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του Ισραήλ και διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση της χώρας με επιστολή του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.
Ως είθισται έως τώρα, η εκδήλωση θα διοργανωθεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ και σ΄ αυτή θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ΔΟΕ, όπως έγινε και στο Πεκίνο το 2008.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, αντέδρασε στην απόφαση της ΔΟΕ, αναφέροντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου: «Η απάντηση αυτή είναι απαράδεκτη και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της αδελφότητας που υπηρετούν το Ολυμπιακό ιδεώδες… Συνεπώς, είναι απαραίτητο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να τιμηθεί αυτό το γεγονός στη διάρκεια της τελετής έναρξης της διοργάνωσης και όχι σε μια περιθωριακή εκδήλωση».
Οι 11 Ισραηλινοί αθλητές είχαν σκοτωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 στο Ολυμπιακό Χωριό, κατά την επέμβαση των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας για να δώσουν τέλος στην ομηρία τους από άνδρες της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης». Εκτός από τους αθλητές, στην επιχείρηση είχαν σκοτωθεί ένας αστυνομικός και οι πέντε Παλαιστίνιοι κομάντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα