Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε πρυτάνεις και Συμβουλία ΑΕΙ εν όψει των πρυτανικών εκλογών

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση πρυτάνεων και Συμβουλίων ΑΕΙ με τον υπουργό Παιδείας

Τη διάσταση απόψεων που χωρίζει τους πρυτάνεις από τα μέλη των Συμβουλίων των ΑΕΙ στην ερμηνεία του νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση επιχείρησε να καλύψει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος.... Αρβανιτόπουλος με την κοινή συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο κτίριο του υπουργείου, στο Μαρούσι.

Η συνάντηση κρίθηκε
απαραίτητη από τον υπουργό, εν όψει και των εκλογών για την ανάδειξη νέων πρυτάνεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Από πλευράς συμβουλίων παρέστησαν οι αναπληρωτές πρόεδροι αλλά έγινε και τηλεδιάσκεψη με τον Ρ.Χαντερ του ΑΠΘ.

Οι πρυτάνεις ζητούν να μην έχουν τόσες πολλές αρμοδιότητες τα Συμβούλια (πχ θέλουν τα Συμβούλια να μην επιλέγουν τρεις υποψηφίους πρυτάνεις αλλά να περιορίζονται στην έγκριση τυπικών προσόντων μόνο, να μην έχουν αρμοδιότητα να εγκρίνουν κοσμήτορες όπως στη Φιλοσοφική, να μην έχουν λόγο στους προϋπολογισμούς).

Αντίθετα οι Πρόεδροι λένε ότι αν γίνει αυτό, θα έχουν πια μόνο διακοσμητικό ρόλο και τότε θα παραιτηθούν πολλοί.

Ζήτησαν διατήρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και θύμισαν ότι στον αρχικό νόμο Διαμαντοπούλου ο πρύτανης προβλεπόταν να επιλέγεται από το Συμβούλιο κι όχι να εκλέγεται μεταξύ τριών, όπως τώρα.

Στη συνάντηση πρυτάνεων και Συμβουλίων, σε κάποιες περιπτώσεις οι τόνοι ανέβηκαν.

Για παράδειγμα, ένταση δημιουργήθηκε όταν περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης μια υπάλληλος του υπουργείου έφερε στον υπουργό Παιδείας δήλωση την οποία απέστειλε στα ΜΜΕ το γραφείο Τύπου του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Γιάννη Μυλόπουλου.

Σε αυτή, με τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».

Ακόμη ότι «το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του...»

Ο υπουργός Παιδείας ρώτησε τον Γιάννη Μυλόπουλο πώς έκανε δήλωση ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη η συνάντησή τους και δεν ξέρει το αποτέλεσμά της και εκείνος απάντησε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι δεν απαγορεύεται να το κάνει.

Στη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει διοικητική ομαλότητα και ηρεμία στα ΑΕΙ.

Σε πολλά Ιδρύματα πάντως αποδείχθηκε ότι έχουν αναπτυχθεί καλές σχέσεις μεταξύ της πρυτανείας και των Συμβουλίων τους με γνώμονα το καλό του Ιδρύματος, όπως για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων.

«Ο διάλογος είναι θετικό να γίνεται και είναι καλύτερα να τα λέμε ο ένας κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια και όχι πίσω από την πλάτη του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα