Ύποπτη διγλωσσία από τους δανειστές

Tου Σταύρου Μονεμβασιώτη

Οι υποψίες της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν, το ΔΝΤ άνοιξε τα «χαρτιά» του ζητώντας νέες μειώσεις συντάξεων και μέτρα 9 δισ. ευρώ έως το 2018. Τη «βρώμικη δουλειά» ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες μιλούσαν για λύση έως το Πάσχα

των Καθολικών…

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 απαιτεί μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, σημειώνει ο Πολ Τόμσεν, δηλαδή 7,2-9 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Με άρθρο του στο διαδίκτυο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ τονίζει πως όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του και ότι από την άλλη μεριά όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, δεν διστάζει να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τους φόβους για ένα Grexit, τονίζοντας ότι «ένα σχέδιο που είναι βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σύντομα θα προκαλέσει την επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα».

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την ανάρτηση του κειμένου και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας: «Είναι λάθος ότι το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ. Το κείμενο Τόμσεν πράγματι μιλάει για ανάγκη μέτρων 9 δισ. -ή κάπου εκεί, αλλά αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούργια. Είναι αυτά που ήδη προβλέπονται στο μνημόνιο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Χωρίς να κρύβει τα λόγια του ο Πολ Τόμσεν «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους». Προχώρησε μάλιστα σε μια σύγκριση της Ελλάδας και της Γερμανίας στο θέμα των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι «είναι παρόμοιες, αν και η Γερμανία, με μέτρο το μέσο μισθό, είναι δύο φορές πιο πλούσια απ’ την Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς». Η Ελλάδα δαπανά 10% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ενώ η Ευρώπη κατά μέσο όρο μόνο 2,5%. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο», σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι τα περιθώρια να ληφθούν άλλα μέτρα, αντί για περικοπή των συντάξεων είναι περιορισμένα, καθώς ήδη έχουν περικοπεί δραστικά άλλες δαπάνες, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, και δεν μπορεί να συλληφθεί η φοροδιαφυγή.

Συμφωνία μέχρι το Πάσχα(;)
Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε θετικές αναφορές για «καλή συνεργασία» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών, για «αρκετή πρόοδο επί της ουσίας», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να υπάρξει συμφωνία, στους τομείς του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μιλάει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά σε αρκετά σημεία προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιο των επικεφαλής. Η πρώτη αποστολή του κουαρτέτου πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα», διευκρινίζοντας λίγο αργότερα πως εννοεί το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου και όχι το Ορθόδοξο που πέφτει 1η Μαΐου.
Με τον φόβο νέων απαιτήσεων
Αθήνα προς δανειστές: «Ανοίξτε τα χαρτιά σας…»

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους μέχρι σήμερα. Στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης περιορίστηκαν στο να ακούνε τις δικές μας προτάσεις», δηλώνει στην «Αlpha freepress» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Ποιά είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του; Τυχόν νέες απαιτήσεις που θα «τίναζαν στον αέρα» τη διαπραγμάτευση!

Για την Αθήνα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα. Οι διαρροές από την πλευρά των δανειστών για δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ δεν θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, απαντά η ελληνική πλευρά, καθώς θα καλυφθεί από το πλεόνασμα του 2015. «Όχι μόνο δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, αλλά έχει γίνει σαφές στους δανειστές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και θα πρέπει να περιμένουν στοχευμένες βελτιώσεις σε συγκεκριμένους κλάδους», σημειώνει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας ότι περιθώρια για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις δεν υπάρχουν. Αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αυξηθούν, να γίνουν κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 170€ και ενδεχομένως στα εφάπαξ.

Οι αλλαγές στο φορολογικό αποτελούν το δεύτερο μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των αλλαγών που προωθούνται βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι υπόλοιπες κατηγορίες επιστημόνων, ενώ επιβαρύνσεις σχεδιάζονται και για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ενοίκια. Η πλευρά των δανειστών, πάντως, κάνει σαφές ότι μια νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών θα αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ισχνής ελληνικής οικονομίας, καθώς θα ενθάρρυνε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαπαφυγή, θα αποθάρρυνε την προσέλκυση επενδύσεων και θα επιβράδυνε την συνολική ανάκαμψη της οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις της φορολογικής κλίμακας, μεταθέτοντας τη φορολογική επιβάρυνση από τα χαμηλά στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Στο θέμα των «κόκκινων δανείων» εκτιμάται ότι θα επέλθει συμφωνία, ενώ το «παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο αφορά στις διοικήσεις των τραπεζών και στη λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, που καλείται να εμφανίσει σύντομα, απτά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα