Σε κλοιό αγροτών, Βρυξελλών και τροϊκανών η κυβέρνηση

Γράφει ο Χρήστος Κούτρας

Οι αγρότες περικύκλωσαν τη Βουλή, έχοντας νωρίτερα στείλει μηνύματα με αποδέκτες την κυβέρνηση, καθώς πολιόρκησαν το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αρμόδιος υπουργός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να τους καλούν σε διάλογο, όμως εκείνοι δηλώνουν πως πρώτα θα αποσύρει η κυβέρνηση την πρόταση και μετά θα γίνει ο διάλογος. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν σε έντονο ύφος πως ο διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση και κάποια κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν επιθετική τακτική έναντι

των αγροτών με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν την ένταση.

Η κυβέρνηση βρίσκεται και υπό την πίεση των Βρυξελλών για το προσφυγικό. Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε την σύσταση της Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο τριών μηνών για να προχωρήσει σε αλλαγές, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βγει από τη συνθήκη Σένγκεν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το Συμβούλιο διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των συνόρων της χώρας μας. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει πως η Ευρώπη δέχεται μια άνευ προηγουμένου προσφυγική ροή και παράλληλα καλεί τη χώρα μας να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην εγγραφή και ταυτοποίηση, την επιτήρηση των συνόρων στη θάλασσα, τις διαδικασίες ελέγχου των χερσαίων συνόρων, την ανάλυση του κινδύνου, τους ανθρώπινους πόρους, τις υποδομές, τον τεχνικό εξοπλισμό και τη διεθνή συνεργασία. Στο κείμενο γίνεται αναφορά πως η χώρα μας έχει λάβει μια σειρά από μέτρα, αλλά δεν επαρκούν και επαναλαμβάνει πως αν σε τρεις μήνες δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα, η Κομισιόν θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 26 του κώδικα της Σένγκεν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ πήγε καλά, ωστόσο όλοι επεσήμαναν πως πρέπει να γίνει γρήγορα η συμφωνία για το ασφαλιστικό, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεπεράσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και σύντομα να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ τον τόνο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη Βουλή είπε «αν η αξιολόγηση φτάσει Μάιο ή Ιούνιο καήκαμε». Παράλληλα, ήρθε και το ΔΝΤ και ο Πωλ Τόμσεν, ο οποίος σε άρθρο του στο μπλογκ του Ταμείου επιχειρηματολόγησε υπέρ της περικοπής των συντάξεων, αλλά και πρόσθετων μέτρων που φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ, δηλαδή 4-5% του ΑΕΠ. «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις. Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια», γράφει ο Τόμσεν.

Κυβερνητικά στελέχη μπορεί να εμφανίζονται καθησυχαστικά στα μέσα ενημέρωσης ή τη Βουλή, ωστόσο ανησυχούν με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ορατοί και τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ακόμη και κύκλοι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες στο μήνυμά τους για τα όσα αναφέρει ο Τόμσεν έδωσαν συγκεχυμένες απαντήσεις, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ να σημειώνει πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο… Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά την προσφυγή στις κάλπες και ο κύριος Τσίπρας, από την στιγμή που δεν βρίσκει συναίνεση από πουθενά, έχοντας πολώσει και ο ίδιος το κλίμα, θα επιχειρήσει να φέρει τα κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή για να υπερψηφιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα