«Κωλοτούμπα» από τον Ρέντσι λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα που αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση πλησιάζει και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ηττηθεί με την επικράτηση του όχι να μοιάζει δεδομένη, ο ίδιος κάνει τη μεγάλη «κωλοτούμπα».

Προσπαθώντας να προετοιμάσει το έδαφος για το αποτέλεσμα που προβλέπουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και

να φανεί δυνατός, ο Ρέντσι δήλωσε πως: «Είτε κερδίσει το «ναι» είτε κερδίσει το «όχι», κατά τη γνώμη μου κερδίζει η δημοκρατία, κερδίζει η Ιταλία».

Ο Ρέντσι, λίγο πριν στείλει τους Ιταλούς πολίτες στην κάλπη, φαίνεται σαν να αποκηρύσσει τα όσα ήθελε να εφαρμοστούν στη χώρα του από την ώρα που ανέλαβε τα «ηνία». Μάλιστα, κατά τον «νέο» Ρέντσι, η συνταγματική αναθεώρηση που σχεδιάζει από το 2014, δεν είναι από τα πρώτα στη λίστα που έχει φέρει η κυβέρνηση του.

«Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που δεν αναφέρει κανείς: για τον αυτισμό, τα σύμφωνα συμβίωσης, την οδική ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία. Είναι νόμοι που μιλούν για την ψυχή της Ιταλίας», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Ρέντσι προσπάθησε να τονίσει πως έχει με το μέρος του ανώτατα στελέχη της Ευρώπης και αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Οι ίδιοι, που επιθυμούν την επικράτηση του «ναι», «τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και πιστεύω ότι προτιμούν να έχουν να κάνουν με μία πολιτική κυβέρνηση και όχι με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών», είπε ο Ρέντσι.

Για τον πρωθυπουργό, οι πολίτες της Ιταλίας που δεν θέλουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, διατηρούν την υπάρχουσα κατάσταση που έχει «σύρει» τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ο ίδιος όπως δήλωσε λίγες ώρες μετά τη συγκέντρωση του στην Ανκόνα, «δεν θα γίνει όπως και οι άλλοι», αφήνοντας και πάλι να εννοηθεί ότι θα κλείσει οριστικά την πόρτα στην πολιτική, σε περίπτωση που νικήσει το «όχι».

Μια τέτοια πιθανότητα βέβαια, είναι «εφιάλτης» για τις αγορές αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, που τρέμουν τον παράγοντα Μπέπε Γκρίλο και την αστάθεια που θα ακολουθήσει.

«Θα ήθελα από Δευτέρα να μην υπάρχει κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά αν οι Ιταλοί δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να το αναγνωρίσουμε», υπογράμμισε ο Ρέντσι.

Σχετικά με την προσωποποίηση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός μίλησε στην ιταλική La Repubblica και ομολόγησε πως ήταν ένα από τα μεγάλα του λάθη: «Δεν ανησυχώ για το γεγονός ότι εγώ αξίζω πολύ λιγότερο από το δημοψήφισμα, έτσι κατά συνέπεια δεν ξεκινώ από τη συζήτηση για εμένα. Θέλω να μιλήσω για το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας, θέλω να μιλήσω για την ουσία. Διότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια αυτό το τρένο των μεταρρυθμίσεων δεν θα περάσει».

Το άρθρο «Κωλοτούμπα» από τον Ρέντσι λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα