Τι φοβάται ο Τσίπρας που πηγαίνει στο Άμπου Ντάμπι με Μέρκελ-Ολάντ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το τελευταίο του «χαρτί» αναμένεται να παίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας ότι μέσο έχει στη διάθεσή του για να επιτευχθεί πολιτική λύση στο θέμα της αξιολόγησης μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί ότι στο παρασκήνιο το παιχνίδι ίσως να έχει κριθεί με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

και Γερμανία να έχουν δώσει τα… χέρια για νέα δυσβάστακτα μέτρα σε βάρος της χώρας μας.

Το ταξίδι Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι

Το μεσημέρι θα περάσει την πόρτα της Ηρώδη Αττικού ο Αλέξης Τσίπρας που επιστρέφει από την Κούβα όπου βρέθηκε στις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Δεν θα προλάβει, πάντως, να… αδειάσει τις βαλίτσες του καθώς το βράδυ πετάει για το Άμπου Ντάμπι για να παραβρεθεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει όχι μόνο τον Φρανσουά Ολάντ αλλά κατά πάσα πιθανότητα και την Άνγκελα Μέρκελ. Με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες θα συζητήσει την ανάγκη να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ληφθούν μέτρα για το χρέος, που θα οδηγήσουν στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι φόβοι της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά φοβάται ότι τα μέτρα που θα απαιτήσει το ΔΝΤ θα προκαλέσουν νέα πολιτική και κοινωνική αναταραχή προκαλώντας σφοδρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις σε μια τέτοια περίπτωση, το plan b δεν είναι άλλο από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της θα επιδιώξουν να αποφύγουν νέο μέτωπο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκφράζει, την ίδια ώρα, την ικανοποίησή του για το σχέδιο του ESM για τη μείωση του χρέους, ενώ εκτιμά ως πιθανή τελική εξέλιξη το ενδεχόμενο η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς το ΔΝΤ να θέσει βέτο, όπως δηλαδή συνέβη και με την πρώτη αξιολόγηση.

Το άρθρο Τι φοβάται ο Τσίπρας που πηγαίνει στο Άμπου Ντάμπι με Μέρκελ-Ολάντ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα