Το Θεατρικό Μουσείο στο προσκήνιο

Δράση για τη σωτηρία του Θεατρικού Μουσείου δεσμεύθηκε να αναλάβει η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάνιας Παπαδημητρίου, υποσχέθηκε απεντόμωση του χώρου από συνεργείο του δήμου Αθηνών

και ακόλουθη εκτίμηση της κατάστασης των εκθεμάτων από κλιμάκιο της διεύθυνσης συντήρησης του υπουργείου.

Η κα Γκερέκου δήλωσε ότι «το υπουργείο προτίθεται να αναλάβει την εξόφληση των χρεών του φορέα προς το Δημόσιο (ύψους περίπου 500.000 ευρώ), ώστε να μπορέσει να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να εκταμιεύσει τα 100.000 ευρώ που του έχουν πιστωθεί εδώ και καιρό».

Επίσης, πρότεινε τη μεταβίβαση του συνόλου της συλλογής του Μουσείου στο ελληνικό Δημόσιο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, εφόσον εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του. Με την προϋπόθεση αυτή θα ανοίξει, όπως δήλωσε, και η προοπτική της μεταστέγασής του, για την οποία ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη τρεις εναλλακτικές προτάσεις.

Με την επίκαιρη ερώτηση, η κα Μάνια Παπαδημητρίου επισήμανε τη μοναδικότητα και τη σημασία του Θεατρικού Μουσείου για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας αλλά και τη δυνατότητα που έχει για διεθνή ακτινοβολία και απήχηση. Ακόμα τόνισε την ανάγκη παρέμβασης του υπουργείου για άμεση αποκατάσταση από τις ζημιές που υπέστη ο χώρος του Μουσείου μετά την πρόσφατη διάρρηξή του, την προστασία και συντήρηση των σημαντικών εκθεμάτων και του σπάνιου αρχειακού του υλικού, τη μεταστέγασή του σε χώρο αντάξιο της ιστορίας που φέρουν τα εκθέματά του, την παράλληλη διασφάλιση των αρχείων και της βιβλιοθήκης του και την εκπόνηση σχεδίου για τη βιώσιμη επαναλειτουργία του.

Επιπλέον, στην τοποθέτησή της στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή μετέφερε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο χώρος του Μουσείου, έχοντας κάνει η ίδια αυτοψία λίγες μέρες μετά τη διάρρηξη.

Τέλος, μία από τις παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δεσμεύσεις της κας Γκερέκου ήταν πως η μεταβίβαση του Θεατρικού Μουσείου στο ελληνικό Δημόσιο «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει όρους που θα ανοίγουν την κερκόπορτα στα ιδιωτικά συμφέροντα να εκμεταλλευτούν κερδοσκοπικά τον θεατρικό του πλούτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα