Το αύριο έχει ήδη ξημερώσει (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επιθυμεί συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη. «Δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων», είπε, χωρίς περιστροφές, ο επικεφαλής της Κομισιόν, προτρέποντας τη γερμανική ηγεσία να ακολουθήσει την ίδια σκληρή πολιτική απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, ξεκάθαρη ήταν και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι,

η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει στη χώρα της μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Ο λόγος; Δεν θα λυθεί το πρόβλημα, είπε, προτρέποντας όλους να αναλογιστούν τι έγινε στην Ελλάδα, όπου «η κατάσταση επιδεινώθηκε» με το «κούρεμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αντίπερα όχθη, η ελληνική κυβέρνηση. Που έχει ήδη ακολουθήσει τις παραπάνω πολιτικές (και λιτότητα και« κούρεμα») χωρίς απτό αποτέλεσμα. Που συνεχίζει να βαρυγκομά με στόχο το (πολύ) απώτερο μέλλον. Που διακηρύσσει, με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, πως δεν υπάρχει περιθώριο για την επιβολή νέων (οριζόντιων) μέτρων και που δίνει (φρούδες) ελπίδες για καλύτερο αύριο. Ωστόσο, την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτά παράθυρα (λέει «ναι» σε... διαρθρωτικά μέτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται), ενώ έχει να αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα: χρηματοδοτικό κενό (δηλαδή, νέο δάνειο), δημοσιονομικό κενό (δηλαδή, νέα μέτρα) και υψηλό χρέος (δηλαδή, νέο κούρεμα ή μετακύλιση ομολόγων).

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα επιλογής, καθώς έχει εκχωρήσει (εθελοντικά!) τα κυρίαρχα δικαιώματά της στους δανειστές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας χρεοκοπίας (η οποία ουσιαστικά υλοποιείται με αργούς ρυθμούς, ώστε να μην ξυπνήσουν απότομα οι ιθαγενείς). Τι μπορεί να κάνει και σε τι να ελπίζει η κυβέρνηση; Ουσιαστικά σε τίποτα! Ακόμα και το όνειρο του πρωτογενούς πλεονάσματος (προϊόν, βεβαίως, «δημιουργικής λογιστικής») έσβησε απότομα, μετά την ευρωπαϊκή διαρροή πως η τρόικα ανακάλυψε δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση.

Συνεπώς, η επόμενη μέρα στην Ελλάδα έχει ήδη αποφασιστεί. Ας πάψουμε, λοιπόν, να εθελοτυφλούμε και να πέφτουμε από τα σύννεφα κάθε φορά που έρχονται νέα δεινά σε αυτόν τον τόπο. Ας μην περιμένουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ας μην ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Γιατί, ούτε η πολιτική ηγεσία μπορεί, ούτε η κοινωνία έχει την τόλμη να ανατρέψει την ελληνική τραγωδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα