«Θύματα» της κρίσης οι ζωές των Ελλήνων

Ακόμη μια έρευνα τονίζει ότι η οικονομική κρίση, που «γονατίζει» την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, έχει πλήξει την υγεία των πολιτών. Οι «γιγαντιαίες» περικοπές στον προϋπολογισμό και η καλπάζουσα ανεργία οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, τη στιγμή που η μείωση των εσόδων δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία των πολιτών να επισκέπτεται συχνά τον γιατρό ή να αγοράζει φάρμακα.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet, στην χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αυτοκτονίες, ενώ συχνότερα είναι

και τα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο HIV. Όπως τονίζεται, τα παραπάνω στοιχεία απαιτούν ισχυρά συστήματα κοινωνικής προστασίας, όμως τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα «ψαλιδίζουν» σταδιακά το δίχτυ ασφαλείας.

«Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα άρνησης των επιπτώσεων που έχει η κρίση στην υγεία, ακόμη και αν αυτό είναι πολύ εμφανές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Μάρτιν ΜακΚι από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα και τις πολιτικές υγείας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση να εξετάσει την επίδραση στην υγεία που έχουν όλες οι πολιτικές της. Ωστόσο, δεν έχει παρουσιάσει καμία εκτίμηση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η τρόικα».

Από την άλλη, παρά την οικονομική κρίση η Ισλανδία απέρριψε τα μέτρα λιτότητας μετά από δημοψήφισμα και αντ' αυτού συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξαν εμφανείς συνέπειες στην υγεία από την κρίση.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υγεία λόγω της κρίσης.

Ειδικότερα, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των ασθενών να αναζητήσουν περίθαλψη σε μεταγενέστερο στάδιο μίας νόσου, ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει ότι επιβαρύνεται περισσότερο η υγεία τους

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν βασικές λειτουργίες, την ώρα που αυξάνονται οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις και οι ασθενείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και της επιληψίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα