Τα σκληρά προαπαιτούμενα με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας

Με τους δανειστές να σκληραίνουν την στάση τους για την Ελλάδα, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν τους ενδιαφέρει η προεκλογική περίοδος, τα κόμματα δεν φαίνεται να αλλάζουν την ατζέντα τους, την ώρα μάλιστα που προ των πυλών είναι ένα νέο θρίλερ τόσο για την εκταμίευση της δόσης, όσο και για τον έλεγχο των τραπεζών.

Πληθαίνουν τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις από ΕΕ και ΔΝΤ για την

ατζέντα του φθινοπώρου, χωρίς όμως να επηρεάζουν την αμεριμνησία των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο.

Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει λόγω των εκλογών, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε το θέμα της Ελλάδας στην κορυφή του Eurogroup της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου, διατυπώνοντας ανησυχία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στελέχη των θεσμών εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ανοίγει νέα τρύπα 168 εκατ. ευρώ στα έσοδα και ζητούν επειγόντως ισοδύναμα. Ωστόσο, τα χέρια του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη παραμένουν δεμένα λόγω των εκλογών. Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν πια ότι η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ μεταφέρεται από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο, κι έτσι η ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο.

Οι λόγοι είναι δύο:

– Πρώτον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να τελειώσει ως τις γιορτές, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία για το bail-in, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων. Η ελληνική Βουλή υιοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το bail-in τον Ιούλιο με εφαρμογή από 1.1.2016. Επομένως, για την αποφυγή εκπλήξεων το θέμα των τραπεζών πρέπει να λήξει εντός του 2015.

– Δεύτερον, αν δεν εκταμιευθεί έστω και το πρώτο μισό της δόσης των 3 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε πολιτικά τον Αύγουστο αλλά συνδέεται με βαριά προαπαιτούμενα, η Ελλάδα, δεν θα έχει λεφτά για την πληρωμή των δόσεων προς το Ταμείο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, οι οποίες φτάνουν τα 1,63 δισ. ευρώ. Παρά τις εκταμιεύσεις του Αυγούστου, η ρευστότητα παραμένει σε οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 1 δισ. ευρώ.

Σε 100 ημέρες θα κριθούν όλα

Πέρα από το θεμελιώδες ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αμέσως μετά τις εκλογές οι Θεσμοί θα θέσουν με το «καλημέρα» μια σειρά από γνωστά ζητήματα (ουδόλως απασχολούν τα κόμματα στον προεκλογικό διάλογο). Όλα τα θέματα αυτά έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 3.

Με βάση αυτό, η τρόικα θα ζητήσει:

Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.Τη μείωση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων από την Πρωτοχρονιά του 2016, η οποία θα αφορά 70.000 συνταξιούχους.Την ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ.Την άμεση ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016 και του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 με νέα μέτρα τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.Την κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων και μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ για την προστασία από κατασχέσεις.Το «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Η τρόικα «πέρασε» στο μνημόνιο διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) χάνουν τη ρύθμιση.Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για επισκέψεις στα νοσοκομεία ή ισοδύναμο μέτρο.Το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες (7,5 δισ. ευρώ) και την επιστροφή φόρων.Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχέδιο.Δεσμευτικές ημερομηνίες για ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έναν μακρύ κατάλογο κομβικών μνημονιακών υποχρεώσεων καλείται να υλοποιήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, με βάση όσα προβλέπονται στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν από την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019 έως την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα δώσει στην εφορία τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό των τραπεζικών λογαριασμών και την προετοιμασία της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, και να αποπληρώσει τέσσερις δανειακές δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνολικού ύψους 1,537 δισ. ευρώ. Η πρώτη από αυτές τις δόσεις ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ και πρέπει να αποπληρωθεί την προσεχή Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν δύο δόσεις ύψους 337.000.000 ευρώ η καθεμία στις 14 Σεπτεμβρίου και την επαύριον των εκλογών, 21 Σεπτεμβρίου, ενώ θα προηγηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου ακόμα μία δόση, ύψους 563.000.000 ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά. Για τα επόμενα έτη ο πήχης έχει μπει στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Στα μέτρα που πρέπει να προωθήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, συγκαταλέγονται: η υπουργική απόφαση για την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε οι ελεγκτές της εφορίας να αποκτήσουν πρόσβαση στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων την τελευταία 10ετία, η κατάρτιση των νέων διατάξεων για το ποινολόγιο της εφορίας, ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη σταδιακή εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016, η σύνταξη του «χάρτη πορείας» για τη μεταρρύθμιση στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, η αναδιάρθρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Keywords
συριζα, υπογραφη, διεθνές νομισματικό ταμείο, φπα 23, κουρεμα καταθεσεων, ελλαδα, τραπεζες, ΔΝΤ, ΦΠΑ, νέα, κουρεμα, βουλη, εκλογες, μνημονιο, τροικα, Πρωτοχρονιά, οοσα, αεπ, ενφια, αδμηε, ολπ, ολθ, τραινοσε, προυπολογισμος, πήχης, αναδιαρθρωση, συγκοινωνιες, αθηνα, ΟΑΣΑ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ΟΣΕ, μετρο, αλλαγη ωρας, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, κομματα, αδμηε, το θεμα, αεπ, εφορια, θεμα, θριλερ, νεα μετρα, ολπ, ολθ, οοσα, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, τραινοσε, ωρα, ατζεντα, γεγονος, δυνατοτητα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωσει, ευρω, εκκαθαριση, εκπαιδευση, ετη, ιδια, ιστορικο, κυβερνηση, λεφτα, λειτουργια, μηνυματα, μειωση, νοσοκομεια, εξοφληση, ουσιαστικα, πήχης, ρυθμιση, συνταξη, σειρα, σχεδιο, τις κυριακες, φαρμακα, φορα, εφαρμογη, εθνικο, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα