Έρχεται η Αστυνομία της… ορθοπεταλιάς!

H Αστυνομία της… ορθοπεταλιάς και της βερμούδας(!) έρχεται στο κέντρο της Αθήνας! Έστω κι αν μπαίνουμε στο φθινόπωρο, έστω κι αν η προηγούμενη Κυβέρνηση παρέδωσε στην υπηρεσιακή, οι αρμόδιοι, έως πρότινος, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φιλοδοξούσαν να θυμίζει η Αθήνα λίγο από… Μαϊάμι!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κι αυτό, γιατί βάσει του σχεδίου που επεξεργάστηκαν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί, που θα στελεχώσουν τη νέα

υπηρεσία, θα φορούν… βερμούδες ως το γόνατο και θα βρίσκονται πάνω σε ηλεκτρικά ποδήλατα, κάνοντας περιπολίες στο κέντρο, στην Ακρόπολη και γενικά σε όλα τα σημεία του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Εγκαίνια στην Έκθεση Θεσσαλονίκης

Τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα θα κάνουν εγκαίνια λειτουργίας στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δύο από τους αστυνομικούς-ποδηλάτες της νέας υπηρεσίας αναμένεται να γίνουν πόλος έλξης των επισκεπτών, αφού θα φορούν τη νέα καλοκαιρινή στολή (υπάρχει και χειμερινή).

Βερμούδα μπλε-κράνος-γάντια-όπλο ο εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός τους αποτελείται από κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, όλα χρώματος μπλε, και τον εξοπλισμό προστασίας, όπως κράνος, γάντια και τον ατομικό οπλισμό, χωρίς όμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο. Η καινοτομία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή άλλες τρεις φορές στο παρελθόν (2002-2009-2012), αλλά έμεινε στην… ανηφόρα, ήταν ανάμεσα στις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση.

Η νέα ποδηλατική… υπηρεσία θα λειτουργήσει πιλοτικά σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα και πεζόδρομους εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα (Ακρόπολη-Πλάκα-Μοναστηράκι), στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, στα Χανιά και το Ναύπλιο. Ήδη έχουν επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου 15 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα οποία θα διατεθούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Η στελέχωση του θεσμού θα γίνει από άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που θα μιλούν ξένες γλώσσες και θα περιπολούν ανά τριάδες στα σημεία των περιοχών που θα οριστούν από τις αστυνομικές διευθύνσεις.

Η παρουσία τους, όπως το έχει εμπνευστεί η προηγούμενη υπηρεσία, θα έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση ληστειών, κλοπών πορτοφολιών και διαρρήξεων σταθμευμένων αυτοκινήτων. Είναι κρούσματα, που εντοπίζονται σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση. Στα καθήκοντα των αστυνομικών-ποδηλατών θα είναι η επέμβαση, όταν χρειαστεί, η άμεση ειδοποίηση για ενίσχυση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και η συμβουλευτική διευκόλυνση πολιτών και τουριστών.

Συνδικαλιστές ΕΛ.ΑΣ.: Σπασμωδικές ενέργειες τα αστυνομικά ποδήλατα

Αν και πρόκειται για μια σοβαρή καινοτομία, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για σπασμωδικές κινήσεις και ότι χρειάζονται πιο συντονισμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστυνόμευσης. Επισημαίνουν πως «ποδηλάτες αστυνομικοί» είχαν υπάρξει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, θεσμός όμως που τερμάτισε την πορεία του άδοξα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο τέλος του καλοκαιριού το τμήμα για τους τουρίστες!

Την ίδια ώρα, αν και μοιάζει κατόπιν… εορτής, μία ακόμη εξαγγελία που είχε μείνει σε εκκρεμότητα, αυτή της ίδρυσης γραφείου εξυπηρέτησης τουριστών με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου Αστυνομικού Τμήματος, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και μάλιστα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, δόθηκε ένας ασφαλής χώρος σε στοά της Πλ. Κλαυθμώνος, στην οδό Σταδίου, προκειμένου να στεγαστεί η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, η οποία θα εργαστεί μέχρι τέλους τουριστικής σεζόν και του χρόνου! Το Α.Τ. … Τουριστών θα στελεχωθεί αρχικά από οκτώ αστυνομικούς και θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε δύο βάρδιες των τεσσάρων αστυνομικών, που γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα