Φθινοπωρινοί σινεφίλ

Προτού μας αποχαιρετήσουν τα θερινά σινεμά και δώσουν τη θέση τους στις ζεστές κινηματογραφικές αίθουσες και στον ψυχρό χειμώνα, ας κρατήσουμε μια γεύση από καλοκαίρι.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Πιο αναλυτικά:

Το Πάρτι του Αποχαιρετισμού (Mita Tova/The Farewell Party)

Λεζάντα: (Δραματική κομεντί, 2014, Διάρκεια: 90′) Ισραηλινή ταινία σε σκηνοθεσία των Ταλ Γκρανίτ και Σαρόν Μεϊμόν, με τους Ζεβ Ρεχάβ, Λεβάνα Φίνκελσταϊν, Αλίζα Ροζέν και Ιλάν Νταρ.

Η βραβευμένη στο φεστιβάλ της

Βενετίας ισραηλινή ταινία προσπαθεί να προσεγγίσει το ευαίσθητο ζήτημα της ευθανασίας με έναν ιδιότυπο κωμικοτραγικό τόνο. Η πρώτη ταινία του συγγραφικού και σκηνοθετικού δίδυμου Ταλ Γκρανίτ-Σαρόν Μεϊμόν μας μεταφέρει σε έναν πρότυπο οίκο ευγηρίας στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ζει ο συνταξιούχος τεχνίτης Γεχεζκέλ με τη γυναίκα του. Όταν ο καλός τους φίλος Μαξ αρρωσταίνει βαριά, το ηλικιωμένο ζευγάρι πρέπει να αποφασίσει αν θα τον βοηθήσει να δώσει ένα αξιοπρεπές τέλος στη ζωή του. Μόνο που το χειροποίητο μηχάνημα ευθανασίας, που φτιάχνει παράνομα ο Γεχεζκέλ, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια των ηλικιωμένων συγκατοίκων του, γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της μακάβριας ιστορίας, τόσο γίνεται σαφής η θετική άποψη που έχει το σκηνοθετικό ντουέτο υπέρ του δικαιώματος κάθε ανθρώπου σε ένα αξιοπρεπές τέλος. Αυτή η ξεκάθαρη σεναριακή δήλωση αναγκάζει το δημιουργικό βάρος να πέφτει όλο και περισσότερο προς το δράμα και λιγότερο προς την κωμωδία. Χωρίς ρυθμό, με άστοχα μουσικά διαλείμματα, δακρύβρεχτο μελοδραματισμό και χλιαρότατο χιούμορ, το φιλμ γίνεται, στο δεύτερο μισό, δυσκίνητο και θανατηφόρα βαρύ.

Μάρνι (Marnie)

Λεζάντα: (Περιπέτεια, 1964, Διάρκεια: 130′) Αμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Σον Κόνερι και Τίπι Χέντρεν.

Ένα χρόνο μετά την επιτυχία των «Πουλιών», ο Άλφρεντ Χίτσκοκ αποφασίζει να μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γουίνστον Γκράχαμ. Η Μάρνι είναι μια καλλονή που αλλάζει συνέχεια ταυτότητα ξαφρίζοντας τα ταμεία των αφεντικών της. Ο Μαρκ Ράτλαντ, παρότι αναγνωρίζει στο πρόσωπό της τη νεαρή γραμματέα που έκλεψε δέκα χιλιάδες δολάρια από έναν συνεργάτη του, θα την προσλάβει στην εταιρεία του.

Μόλις η κλεπτομανής Μάρνι αδειάσει το χρηματοκιβώτιο του γοητευτικού επιχειρηματία, αυτός θα την εντοπίσει και θα την αναγκάσει να τον παντρευτεί. Θέλοντας να φωτίσει τις σκιές του χαρακτήρα της πανέμορφης γυναίκας, ο Μαρκ αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της τραυματικής παιδικής της ηλικίας. Παρότι, ο ρόλος της Μάρνι είχε αρχικά προταθεί στην πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι, ο Χίτσκοκ κατέληξε στην πρωταγωνίστρια των «Πουλιών» Τίπι Χέντρεν. Μαζί με τον Σον Κόνερι συνέθεσαν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα χιτσκοκικά ντουέτα. Οι δυο τους ουσιαστικά δεν κατάφεραν να βρουν τη χημεία που θα πρόσφερε παραπάνω πειστικότητα σε ένα παρανοϊκό, διαστροφικό λαβ στόρι.

Η αδιαμφισβήτητη χιτσκοκική μαεστρία που φανερώνεται σε αρκετές σκηνές (η αρχική σεκάνς που βλέπουμε μόνο την πλάτη ηρωίδας, η ληστεία του χρηματοκιβωτίου του Μαρκ Ράτλαντ, το πανοραμικό του πατρικού στην Βαλτιμόρη) δεν αρκεί για να καλύψει τα εμφανή σεναριακά προβλήματα. Σε αντίθεση με τα αριστουργήματα του Χίτσκοκ («Δεσμώτης του Ιλίγγου», «Ψυχώ») που το ψυχαναλυτικό στοιχείο βρίσκεται στο σκοτεινό παρασκήνιο της ιστορίας, εδώ έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Οι νευρώσεις της Μάρνι αναλύονται με εύκολους, εκλαϊκευμένους φροϋδικούς όρους, υποσκάπτοντας με αυτόν τον τρόπο την αυθεντικότητα του μυστηρίου. Παρόλα αυτά, ο Χίτσκοκ καταφέρνει να παρουσιάσει ένα απολαυστικό θρίλερ, ζουμάροντας σε αντικείμενα-φετίχ και χειριζόμενος με χειρουργική ακρίβεια την κάμερά του δίνει εικόνα με δεξιοτεχνικό τρόπο στις φοβίες της διαταραγμένης πρωταγωνίστριας.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Παράλογος Άνθρωπος

Γιοακίν Φίνιξ και Έμα Στόουν πρωταγωνιστούν στη νέα υπαρξιακή κωμωδία του αειθαλούς Γούντι Άλεν. Ο 80χρονος νεοϋορκέζος δημιουργός αναζητά απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα περί προσωπικής ηθικής και φιλοσοφίας ζωής. Έτσι χρησιμοποιεί την ιστορία αγάπης ανάμεσα στον καταθλιπτικό, αλκοολικό καθηγητή Γιόακιν Φίνιξ και τη ρομαντική μαθήτριά του Έμα Στόουν περισσότερο σαν σεναριακό άλλοθι για να θέσει μερικά μοραλιστικά¬ διλήμματα, στα χνάρια των «Απιστίες και Αμαρτίες», «Το Όνειρο της Κασσάνδρας» και «Match Point».

Έρωτας το Απόγευμα

Επανακυκλοφορία της κομεντί του Μπίλι Γουάιλντερ, με τους Γκάρι Κούπερ και Όντρεϊ Χέμπορν. Ο ιδιωτικός ντέντεκτιβ Κλοντ Σαβάς παρακολουθεί τον Φρανκ Φλάναγκαν, με σκοπό να διαπιστώσει αν οι κατηγορίες που υπάρχουν εναντίον του για μοιχεία ευσταθούν. Όταν η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα, η κόρη του ντετέκτιβ, Άριαν ειδοποιεί τον Φρανκ για τον κίνδυνο που διατρέχει. Μετά την αποκάλυψη, η νεαρή κοπέλα εξαφανίζεται και ο γοητευμένος Φρανκ αποφασίζει να τη βρει. Τότε προσλαμβάνει τον Κλοντ για να βρει τη μυστηριώδη κοπέλα, αγνοώντας φυσικά πως πρόκειται για την κόρη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα