Στοπ στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ – Καθησυχαστική ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ

Με χθεσινοβραδυνή αιφνιδιαστική της απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σταματά από τις 11 Φεβρουαρίου να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο προκειμένου να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ουσιαστικά η πίεση προς την κυβέρνηση καθώς πλέον ο μόνος μηχανισμός από τον οποίο μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες

είναι ο ELA.

Στηυν απόφαση αυτή της ΕΚΤ προβλέπεται ότι οι τράπεζες της χώρας μας δεν θα μπορούν πλέον να καταθέτουν ομόλογα και άλλους τίτλους του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα στην ευρωτράπεζα για να αντλούν ρευστότητα. Αντ’ αυτού, τις παραπέμπει στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό ο ELA αποδέχεται τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου και μέσω του μηχανισμού αυτού τραπεζικές πηγές υπολογίζουν ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα αντλήσουν περί τα 45 δις. Ευρώ για να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρηματοδότηση η οποία όμως κοστίζει περίπου 1 με 1,5% ακριβότερα

Πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς καλύπτεται από τον ELA η χρηματοδότηση που χάνεται από την ΕΚΤ, όμως για τη χρήση του ELA είναι απαραίτητο να υπάρχει και έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Με βάση την απόφαη της ΕΚΤ γίνεται γνωστό ότι θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα του EFSF που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ θα ξανακάνει αποδεκτά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου εάν η χώρα μας ενταχθεί και πάλι σε νέο πρόγραμμα.

Από την ελληνική πλευρά υπήρξε άμεση αντίδραση και συγκεκριμένα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία λέει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας».

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι σταματά η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και ως εκ τούτου να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα