Με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας συναντήθηκε ο Ν. Βούτσης

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, σκοπός ήταν η ενημέρωση του υπουργού πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Συναντηθήκαμε με τον υπουργό προκειμένου να του πούμε τι θέλουμε, να μας πει τι θέλει και να συζητήσουμε το μηχανισμό συνεργασίας μας», είπε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να

μετεξελιχθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε να διατηρήσουν τις αρμοδιότητες που άπτονται της κρατικής λειτουργίας – όπως το χωροταξικό, τα δάση, η οριοθέτηση χειμάρρων – και οι άλλες αρμοδιότητες να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ».

Εξάλλου, η ΕΝΠΕ ζήτησε να συνεχισθεί η ενδο-αυτοδιοικητική μετακίνηση υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουν υπάλληλοι να μετακινηθούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες.

Όσον αφορά στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, σχολίασε σχετικά: «Θέλουμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια, θέλουμε τον προληπτικό έλεγχο. Δεν θέλουμε, όμως, η έγκριση των προϋπολογισμών να περνά και μέσα από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Θέλουμε μόνο την παρακολούθηση. Ζητάμε να καταργηθούν οι δεσμευτικές συστάσεις».

Παράλληλα, η Ένωση έθεσε και το ζήτημα του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών και ζήτησε να συνεχισθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς η παράταση που έχει δοθεί στις συμβάσεις με τους μεταφορείς και επιπλέον να καλυφθεί η χρηματική διαφορά μεταξύ των εισπραχθέντων και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με τους μεταφορείς.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ΕΝΠΕ ζήτησε την κατάργηση ενδιάμεσων φορέων, όπως η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και τα κονδύλια να διαχειρίζονται οι υπάρχουσες Διαχειριστικές Αρχές. Εξάλλου, ο κ. Αγοραστός ζήτησε να υπάρξει για έναν ακόμη χρόνο παράταση του παλιού ΕΣΠΑ, «το οποίο καθυστέρησε εξαιτίας τους προγράμματος εξυγίανσης και των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και στο νέο ΕΣΠΑ να ενταχθούν ώριμα έργα που είναι έτοιμα».

Τέλος, ζήτησε να δημιουργηθεί μόνιμος πόρος, που μπορεί να ανέρχεται στο 1 τοις χιλίοις στα δημόσια και ιδιωτικά έργα των Περιφερειών και ο οποίος να αφορά στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων από τις Περιφέρειες.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα