Στο «μάτι» του Υπ.Οικ. τα καταστήματα εστίασης

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών που ετοιμάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά να εξαπολύσει «σφοδρό» πόλεμο στους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που ζουν επί της ουσίας εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων, δε μπορούν να ξεφύγουν από τις «δαγκάνες» του υπουργείου και υπομένουν αγόγγυστα τους φόρους προκειμένου να ορθοποδήσει η Ελληνική οικονομία.

Το γεγονός αυτό, το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι και πρωτίστως ο πρωθυπουργός που θα επιδιώξουν αντιστροφή του κλίματος, με τις ενέργειες που προωθούν.

Στο «στόχαστρο»

θα βρεθούν επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης σε Αθήνα και νησιά.

Μπαράζ ελέγχων χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Αττική freepress», ειδικά κλιμάκια που απαρτίζονται από την οικονομική αστυνομία, την ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικούς επιμελητές, ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή 26 Ιουλίου, μπαράζ ελέγχων σε μαγαζιά που υπάρχουν υποψίες για συστηματική φοροδιαφυγή.

Την ώρα που οι πολίτες δοκιμάζονται με συνεχόμενα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, πληροφορίες αναφέρουν πως ιδιοκτήτες -κυρίως νυχτερινών μαγαζιών- δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα με αποτέλεσμα να αιμορραγούν τα δημόσια ταμεία.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει ένας τέλος, αρχής γενομένης από φέτος το καλοκαίρι. Αν οι έλεγχοι αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα θα ενταθούν από το φθινόπωρο.

Η μείωση του ΦΠΑ εστίασης, προϋποθέτει και υποχρεώσεις

Εν τω μεταξύ, μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ εστίασης. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοραστικής δύναμης και αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων (κατ’ επέκταση και εισροής περισσοτέρων εσόδων στα δημόσια ταμεία) προσδοκά πολλά από το μέτρο αυτό και δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να αποτύχει.

Μάλιστα διαμηνύει σε κάθε τόνο προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης πως θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στους ελέγχους, προκειμένου η μείωση να περάσει στον τελικό δικαιούχο, που δεν είναι άλλος από τον καταναλωτή.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός που παρατηρείται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μαγαζιά να είναι ασφυκτικά γεμάτα αλλά οι εισπράξεις που δηλώνονται να είναι περιορισμένες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη φορολόγηση των καταστημάτων.

Να σημειώσουμε πως το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε παραλαβή τιμοκαταλόγων επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013.

Κλιμάκια του ΣΔΟΕ

Από την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, κλιμάκια του ΣΔΟΕ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα παραλιακά μαγαζιά της Αθήνας ώστε να διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Χαρακτηριστικό των ελέγχων είναι πως ζητήθηκε ακόμα και το “Ζ” της ταμειακής μηχανής, δηλαδή το συνολικό ποσό που έχει χτυπηθεί.

Οι ελεγκτές αναζητούν και στοιχεία των προηγούμενων ημερών αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι τζίροι στις ημέρες των (αιφνιδιαστικών) ελέγχων ήταν πολύ υψηλοί, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν αρκετά κάτω.

Όσες επιχειρήσεις υπέπεσαν στα παραπάνω, αποτελούν για τους ελεγκτές σοβαρή ένδειξη, περίπτωσης φοροδιαφυγής.

«Χτενίζουν» τα τουριστικά μέρη

Υψηλή παραβατικότητα που φθάνει ακόμα και το 100% αποκαλύπτεται από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στο διάστημα από 16 Ιουλίου έως και 22 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο διάστημα αυτό το ΣΔΟΕ διενήργησε 838 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες και υπαίθριες αγορές. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 409 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταλογίστηκαν 2020 παραβάσεις.

Η παραβατικότητα ανά περιοχή ήταν:

Εύβοια 100%

Φωκίδα 80%

Θήρα 79,31%

Πάρος 75,76%

Λακωνία 71,27%

Ίος 66,67%

Αττική 60%

Κρήτη 56,83%

Λουτράκι – Παραλία Ξυλοκάστρου 52,85%

Πόρτο Χέλι Ερμιόνη 50%

Κέρκυρα 46%

Ρόδος 44%

Μύκονος 43,75%

Σύρος 42,11%

Χαλκιδική 40%

Πιερία 33%

Τήνος 26,67%

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από κοινό συνεργείο ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ και Λιμενικού Σώματος, ελέγχθηκε το σύνολο των επιχειρήσεων πλανοδίου εμπορίου στη Νάουσα της Πάρου. Καταλογίστηκαν εννέα παραβάσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις και απομακρύνθηκαν όσοι διέθεταν προϊόντα παραεμπορίου και απομιμητικά προϊόντα, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο χώρο οι νόμιμες επιχειρήσεις.

Σε παλιότερους ελέγχους

Ένα μήνα νωρίτερα, το ΣΔΟΕ προχώρησε σε 1.088 ελέγχους, κατά την περίοδο από 15/06/2013 έως 15/07/2013, σε επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλασσίων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες, ξενοδοχεία, καθώς επίσης και σε αδήλωτους εργαζόμενους.

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήσαν παραβάτες και καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις.

Η παραβατικότητα ανά περιοχή ήταν:

Ρόδος 84,62%

Ζάκυνθος 80,00%

Σαντορίνη 77,14%

Τήνος 72,73%

Πάρος 68,18%

Σύρος 57,89%

Αίγινα 37,14%

Αργολίδα 45,45%

Μεσσηνία 44,44%

Κορινθία 40,00%

Μύκονος 43,33%

Χαλκιδική 37,00%

www.attikipress.gr

Keywords
Αναζητήσεις
αποτελεσματα επιχειρησεων εστιασησ στη τηνο
Τυχαία Θέματα