ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όποιον παράσχει άσυλο στον Σνόουντεν

Με επιβολή κυρώσεων απειλούν οι ΗΠΑ όποια χώρα παράσχει τελικώς άσυλο στον φυγά πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως αποφάσισε σχετικά η Γερουσία της χώρας.

Το μέτρο το οποίο εισηγήθηκε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ καθιστά υποχρεωτικό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών με το Κογκρέσο σε ό, τι αφορά τον προσδιορισμό των κυρώσεων προς όσα κράτη παρέχουν αρωγή στον κ. Σνόουντεν ώστε εκείνος να αποφύγει

την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του 30χρονου, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, με την κατηγορία της κατασκοπείας, λόγω των αποκαλύψεών του για τα προγράμματα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, με την οποία συνεργαζόταν. Η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τη σχετική τροπολογία ομόφωνα και δια βοής.

Σημειώνεται, πως ο κ. Σνόουντεν έχει ζητήσει άδεια προσωρινής παραμονής στη Ρωσία μέχρι να εξεταστεί από τις ρωσικές αρχές το αίτημά του για πολιτικό άσυλο.

Ο κ. Γκράχαμ τόνισε ότι οι αποκαλύψεις του Ε. Σνόουντεν είχαν «τρομερά ενοχλητικές» επιπτώσεις σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα