Σχεδόν αδύνατη η συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την 9η Δεκεμβρίου καθώς ούτε η απογευματινή συνάντηση (20/11) του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ε τους επικεφαλής της τριμερούς κατέληξε σε κάποια συμφωνία.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι η προσδοκία της Αθήνας για «συμφωνία σε όλα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου», δεν πρόκειται να ευοδωθεί παρά το γεγονός

ότι οι πιθανότητες για επίτευξη του στόχου της Αθήνας αυξήθηκαν σε 60%-40% από 50%-50% την Τρίτη, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν για αυτή την εβδομάδα και αύριο Πέμπτη (21/11) ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν για το έκτακτο Εurogroup στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Με email και τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα.Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου, η τρόικα αποδέχεται την κατάθεση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα αποφέρει 700 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου έγινε δεκτό από τους επικεφαλής της τρόικας.

«Έκλεισε» το θέμα των απολύσεων
Στη σημερινή (20/11) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι κ.κ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014, αφού τους ανέλυσε τον προγραμματισμό του. Ο υπουργός επισήμανε στην τρόικα ότι χωρίς να προσμετρηθούν οι όποιες απολύσεις προέλθουν από την αναδιοργάνωση της αμυντικής βιομηχανίας δεν βγαίνει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για το 2013, ενώ παρέμεινε ανοικτό το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τους έκανε γνωστό ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών.

Τα βρίσκουν σιγά-σιγά για τους πλειστηριασμούς

Σημεία σύγκλησης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας διαπίστωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύντομη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γ. Παπαδάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις συζητήσεις με την τρόικα έως την 9 Δεκεμβρίου είναι 60%-40%. «Για αυτό δουλεύουμε τόνισε χαρακτηριστικά».

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχε στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς αποκάλυψε ότι από σήμερα το απόγευμα οι υπηρεσίες του υπουργείου και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα εξετάσουν μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι η ρύθμιση αυτή θα κινείται στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού για τους πλειστηριασμούς.

«Λουκέτο» στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Ξαφνικό κλείσιμο, αλά ΕΡΤ, φέρεται να αποφάσισε η κυβέρνηση για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων να υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι ήταν ενήμεροι για αυτή την απόφαση ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε φανεί και από το «ξήλωμα» του ΔΣ μετά το πόρισμα Ρακιντζή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η απόφαση αυτή οριστικοποιήθηκε σήμερα σε επικοινωνία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για άλλους οργανισμούς του ίδιου μεγέθους ή και μικρότερου. Όλοι αυτοί οι οργανισμού περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς συγχώνευση οργανισμών.

Σύμφωνα με το MEGA, η διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου» δεν αφορά μεγάλες ΔΕΚΟ. Εκεί όμως θα μειωθεί το προσωπικό κατά 5 ή και 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα