Η «γραμμή» της ΔΗΜΑΡ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ημερίδα, με θέμα «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής», διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά, την Τρίτη (20/11), παρουσία και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης έδωσε το στίγμα για το πώς θα κινηθεί το κόμμα της Αγ. Κωνσταντίνου στις επερχόμενες εκλογές στους ΟΤΑ,

λέγοντας: «Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές υποστηρίζουμε τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση στη βάση αυτοδιοικητικών προοδευτικών προγραμμάτων».

Πρόσθεσε επίσης πως «η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση. Μια συμπαράταξη που θα αποτελεί έκφραση, στο περιφερειακό επίπεδο, της αντίληψης ότι είναι δυνατές προοδευτικές λύσεις ακόμη και σε περίοδο κρίσης και περιορισμών», εξηγώντας πως «με αυτό το πλαίσιο θέσεων θα επιδιώξουμε τις αναγκαίες συμπαρατάξεις».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που υποστήριξε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να απογαλακτιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων «η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προτάξει τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική πολιτική. Αντιτάσσοντας, την κοινωνική πολιτική και την αλληλοβοήθεια ως ανάχωμα στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Καταδικάζοντας απερίφραστα τη βία».

«Την ώρα που ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης και πολιτικής αντιπροσώπευσης υποδεικνύει και οδηγεί στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας αυτοδιοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια, στην Ελλάδα μάλλον βαδίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδειχθεί σε όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να παρεμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκακιέρα.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί το δικαίωμα της ψήφου στα 16!

Ο κ. Γρηγοράκος περιγράφοντας τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για τις τοπικές εκλογές, επανέλαβε ότι ο τρόπος οργάνωσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε κομματικές, παραταξιακές ή προσωποκεντρικές πλειοψηφίες, και ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο η αποδέσμευση της εκλογής δημάρχου από εκείνη των δημοτικών συμβούλων με τα δύο ψηφοδέλτια, είναι αναμφίβολα μία μεγάλη μεταρρύθμιση και καινοτομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα