Ρύθμιση οφειλών ΔΕΗ: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μεγάλη είναι η προσέλευση των καταναλωτών αλλά και πολλά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις της ΔΕΗ.

Ο « ευνοϊκός» διακανονισμός που προσφέρει η ΔΕΗ, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, αποτελεί μεν σημαντική ανακούφιση σε αυτούς που μπορούν να ενταχθούν αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και αρκετά προβλήματα αφού πολλές κατηγορίες καταναλωτών εξαιρούνται, οι οποίοι πηγαίνουν στα καταστήματα της ΔΕΗ για να εξυπηρετηθούν, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να επωφεληθούν.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και στο υπουργείο Ενέργειας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός άσκησε πίεση στη ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει με κοινωνική στόχευση στη διευθέτηση του θέματος της συσσώρευσης των καθυστερημένων οφειλών με διακανονισμό 36 δόσεων ώστε αφενός να αποσυμφορηθούν οι καταναλωτές αφετέρου να προβληθεί η εικόνα ότι βρίσκονται λύσεις για τους πολίτες που δοκιμάζονται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τώρα πλέον αναζητούνται λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η διαχείριση του ζητήματος από τη ΔΕΗ στην εφαρμογή του προγράμματος των 36 δόσεων.

Για τους πελάτες της ΔΕΗ στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης για παράδειγμα, η ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο σε 8 ή ακόμα και σε 4 δόσεις και μόνον εφόσον προηγουμένως εξοφληθεί το 30% τη ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Μεγάλο πρόβλημα η «εικονική» διακοπή

Η διαδικασία διακοπής ηλεκτροδότησης γίνεται πλέον από την ΔΕΔΔΗΕ, την εταιρεία που είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ και διαχειρίζεται το δίκτυο για λογαριασμό όλων των εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο: PROTERGIA, ELPEDISON, ΗΡΩΝ, GREEN, WATT & VOLT κ.λ.π. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κατακλυστεί από τον φόρτο εργασιών, καθώς εξυπηρετεί όλες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες άλλωστε χρεώνει για κάθε διακοπή και για κάθε επανασύνδεση, με αποτέλεσμα να έχει κίνητρο να παρουσιάζει μεγάλο αριθμό διακοπών.

Σε πολλές περιπτώσεις η ΔΕΗ δίνει εντολή διακοπής, αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διακόπτει τη σύνδεση, παρότι ενημερώνει το σύστημα της ΔΕΗ ότι έχει γίνει διακοπή, με αποτέλεσμα ο πελάτης να προσέρχεται στην εταιρεία και να ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση των οφειλών του.

Το θέμα των εικονικών διακοπών είναι γνωστό στη ΔΕΗ, παρότι οι υπηρεσίες δεν το αναγνωρίζουν επισήμως. Έτσι λοιπόν η σύνδεση εμφανίζεται ότι έχει διακοπεί ενώ ο καταναλωτής έχει κανονική ηλεκτροδότηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να χαρακτηρίζουν τη σύνδεση ως «παραβιασθείσα», ότι δηλαδή ο συνδρομητής μόνος του παρεμβαίνει στο ρολόι και επαναφέρει το ρεύμα με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται δυσμενώς ως ασυνεπής και να αποκλείεται από τις δυνατότητες ρύθμισης, χωρίς να διαχωρίζονται οι περιπτώσεις που έχει γίνει πραγματική παραβίαση από εκείνες της εικονικής διακοπής.

Η διαφορετική μεταχείριση των πελατών

Ο διαχωρισμός των πελατών σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους που έχουν δυνατότητα για 36 δόσεις και εκείνους που δεν την έχουν, δημιουργεί συνθήκες διαφορετικής μεταχείρισης και αδικίας. Το κάθε κατάστημα, κρίνει με αόριστα κριτήρια και σε χρόνους διαφορετικούς για τον κάθε πελάτη, χωρίς να διασφαλίζεται ίση μεταχείριση -πολύ περισσότερο που στην υλοποίηση της απόφασης εμπλέκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Από τη ΔΕΗ λένε ότι υπάρχει διακοπή ύστερα από δύο ειδοποιήσεις ή δύο απλήρωτους λογαριασμούς, αλλά αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη και δεν υπάρχει πουθενά ακριβές κριτήριο ή χρονικός προσδιορισμός που να είναι καταγραμμένος και γνωστός στο κοινό.

Άλλωστε και η ειδοποίηση διακοπής στον καταναλωτή γίνεται με αόριστη και προεκτυπωμένη αναφορά στον λογαριασμό η οποία δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και η οποία μάλιστα τυπώνεται στο λογαριασμό όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξάρτητα από το εάν έχει γίνει διακοπή ή όχι. Αντιθέτως, στο εξωτερικό όλες οι σοβαρές εταιρείες ειδοποιούν δύο και τρεις φορές τον πελάτη τους, με ειδική επιστολή στην οποία υπάρχει και συγκεκριμένη προθεσμία.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η ημερομηνία πληρωμής της δόσης. Πολλοί πελάτες διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι χάνουν παλαιότερη ρύθμιση που είχαν, επειδή κάνουν την πληρωμή τις ρύθμισης όχι στην ακριβή ημερομηνία που ορίζεται στο διακανονισμό, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα ή αργότερα. Όταν η πληρωμή γίνεται σε διαφορετική ημερομηνία, το ποσό δεν καταλογίζεται στη ρύθμιση των παλαιών οφειλών, αλλά στο νέο λογαριασμό κατανάλωσης που έχει εκδοθεί στο μεταξύ, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να εμφανίζεται ότι δεν εξυπηρετείται.

Το άρθρο Ρύθμιση οφειλών ΔΕΗ: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα