Ρυθμίσεις δανείων δημοσίων υπαλλήλων

Περισσότερα από 16.000 δάνεια δημοσίων Υπαλλήλων ρύθμισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μειώνοντας τη μηνιαία δόση κατά 50% με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου στα 40 χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου είχε προλάβει να περάσει νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων των Δ.Υ. προβλέποντας

μια μεταβατική περίοδο 5 ετών, με ειδική ρήτρα ότι οι όροι κάθε δανείου θα επανεξετασθούν μετά την παρέλευση 5ετίας, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα αφορά άλλα 28.000 δάνεια δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία τιτλοποιήθηκαν το 2006 προκειμένου το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εισπράξει περίπου 950 εκατ. ευρώ και να αποδώσει στο αποκλειστικό του μέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο 400 εκατ. ευρώ, μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Αυτά τα 28.000 δάνεια, επειδή αποτελούν ενέχυρο της τιτλοποίησης δεν μπορούν να ρυθμισθούν με βάση τον υφιστάμενο νόμο. Για να βρεθεί λύση το Ταμείο Παρακαταθηκών προχωρά, στην σταδιακή αντικατάσταση των δανείων, αποδεσμεύοντας μέρος των δανείων για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις ρύθμισης. Επειδή όμως η ζήτηση για ρυθμίσεις δανείων είναι μεγάλη, αυτή τη στιγμή, μέσω της σταδιακής αντικατάστασης, ικανοποιείται κατά το 30% των αιτήσεων αντικατάστασης. 

Keywords
Τυχαία Θέματα