Θέατρο: Παπαδιαμάντης & Γκάτσος

Tης Ηρώς Μητρούτσικου 

Δύο εξαιρετικές παραστάσεις, που παίζονται πολύ καιρό (και θα συνεχίσουν, γιατί το αξίζουν), έχουμε την ευκαιρία να ξανααπολαύσουμε στην αρχή της φετινής θεατρικής σεζόν. Το παλιό και αγαπημένο κινηματοθέατρο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, μετρό Βικτώρια ή Αττική), ανακαινισμένο, μας επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη: η οροφή του ανοίγει και όσο ο καιρός είναι καλός, γίνεται θερινό! Ας θυμηθούμε αυτές τις δύο παραστάσεις, για τις οποίες

έχουμε ξαναμιλήσει, αλλά δεν μπορώ να μην σας τις υπενθυμίζω. Ειδικά από την πρώτη είχα βγει εκστασιασμένη.... 

«Ο Αμερικανός»  

Ένα έργο γραμμένο από τον Παπαδιαμάντη το 1871, που δεν πιστεύει κάποιος πόσο σύγχρονο είναι, γίνεται θεατρική παράσταση για έναν ηθοποιό και για έναν μουσικό! Ο εξαιρετικός ηθοποιός (και σκηνοθέτης εδώ) Θανάσης Σαράντος, δίνει μια σημαντική ερμηνεία μόνος πάνω στην σκηνή, κάνοντας διάλογο με ένα πιάνο! Καταφέρνει να μας μεταφέρει σε μια αλλοτινή εποχή χωρίς σκηνικά, αλλά με μοναδικά του εργαλεία ένα παλτό και μία βαλίτσα!

 Η συνδρομή της μουσικής και των ήχων, από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη, είναι αναφαίρετο στοιχείο της παράστασης και ο τρόπος που ο ίδιος  χρησιμοποιεί το πιάνο και τις χορδές του είναι παράσταση από μόνο του. Το εκπληκτικό αυτό μονόπρακτο μιλά για την ανθρώπινη μοναξιά και την καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Πρόκειται για ένα από τα λίγα διηγήματά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με happy end και συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» (1851-1911). 

Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του», γιατί δεν είναι ούτε ξένος, ούτε Αμερικάνος, αλλά ένας  Έλληνας μετανάστης. Η επιτυχημένη παράσταση παίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, Κυριακές και Τετάρτες στο «Τριανόν» στις 8.00, ενώ υπάρχει και η ψηφιακή της έκδοση σε Αudiobook (Apple iTunes Store).

Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος

Mια μουσικοθεατρική παράσταση-φόρος τιμής στον Νίκο Γκάτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η παράσταση βασίζεται σε δικά του κείμενα, αλλά και στο περιεχόμενο του βιβλίου της Αγαθή Δημητρούκα «Πουλάμε τη ζωή, χρεώνουμε τον θάνατο». Μια περφόρμανς με ζωντανή μουσική φτιαγμένη σαν θέατρο στο ραδιόφωνο. Ερμηνεύουν και παίζουν μουσική οι ηθοποιοί-μουσικοί- τραγουδιστές: Τάσος Αντωνίου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη. Επίσης, εμφανίζεται και η σκηνοθέτις Μάνια Παπαδημητρίου με πιο συγκινητική την στιγμή που σηκώνεται η πιανίστα για να κάτσει η ίδια στο πιάνο να παίξει και να τραγουδήσει! Στον ρόλο του Νίκου Γκάτσου ο Αγαπητός Μανδαλιός.

Τα δραματικά μέρη της παράστασης δένουν με τους στίχους του ποιητή και μαθαίνουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το ήθος του. Ίσως, θα προτιμούσα η παράσταση να μην είναι τόσο επικεντρωμένη στο ζευγάρι Γκάτσου- Δημητρούκα, αλλά ήταν αναπόφευκτο, όταν αφετηρία αποτελεί αυτό το βιβλίο. Η παράσταση ήταν απλή και συγκινητική, τα τραγούδια ερμηνευμένα με συναίσθημα και πάθος και οι φωνές των παιδιών υπέροχε

Keywords
Τυχαία Θέματα